10 любопитни факта за Милано

  • 10 любопитни факта за Милано
    10 любопитни факта за Милано

Всички знаят, че Милано е италианската столица на модата и дизайна, че тук се намира прочутата катедрала Дуомо и операта Ла Скала.

Ето и още няколко любопитни неща за Милано, които да знаете, за да го разберете по-добре.

1. Милано е италианският град с най-много небостъргачи.

2. Когато Наполеон идва по тези земи, създава Кралство Италия и самият той е коронясан за крал на Италия в катедралата Дуомо през 1805 г., а Милано е обявено за столица на кралството.

3. По време на австрийската власт в Милано, градът се превръща в оперен център. Моцарт представя три свои премиери на сцената на Театро Реджо Дукал.

4. Ла Скала е най-голямата оперна сграда в Европа – представление в нея могат да гледат едновременно над 2000 зрители. Операта има и музей.

5. Дуомо е петата по големина катедрала в света. Работата по нея започва през 1386 г. и продължава близо 600 години. Завършена е едва през 1965 г.

6. Църквата Санта Мария деле Грацие е известна най-вече с това, че тук може да се види оригиналът на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Мнозина обаче прескачат самата църква ("Тайната вечеря" всъщност е нарисувана на стената на някогашната манастирска трапезария) и забелязват, че тя има една особеност – съдържа и ренесансови, и готически елементи в архитектурата си заради различните виждания за изкуството на миланските благородници.

7. Всяка вечер от 19 до 21 часа в Милано е време за аперитиво – баровете и кафенетата отварят огромни бюфети с храна, от които всеки може да се възползва при покупка на питие. Време за хапване на крак и приятни разговори.

8. Всеки може да си "осинови" чудовище от архитектурната украса на катедралата Дуомо. Това е възможно като част от кампания за набиране на средства за реставрация на символа на Милано. Цената на едно чудовище е 100 000 евро. 

9. Смята се, че една трета от филипинците по света живеят в Милано.

10. Милано също има канали – в квартал Навили. Построени са, за да могат по тях да се транспортират стоки от близките езера. Като например мрамор за строежа на катедралата. Днес не се използват за пренасяне на товари, но можете да видите туристически лодки.