Измислените държави, които все пак можете да посетите

  • Измислените държави, които все пак можете да посетите
    Измислените държави, които все пак можете да посетите

Повечето деца изразяват манията си за величие в строенето на крепости от мръсни дъски и кашони в градинката зад блока, обявявайки ги за личното им кралство. Това нещо обикновено спира след като децата пораснат и открият противоположния пол в гимназията.

Някои обаче решават да запазят детското в себе си, тръшкайки се на парченце земя и провъзгласяващи го за „държава“. В повечето случаи на никого не му пука достатъчно, че да прояви някаква реакция и отцепването е успешно. Сега по света е пълно с мънички страни, които ООН не признава, но според тях е въпрос на самооценка.

Ето няколко от тях:

Република Молозия

Негово Превъзходителство Президент Кевин Бау си е мечтал за собствено кралство цели 20 години преди най-накрая да го получи в края на 90-те, подавайки териториален иск към щата Невада, САЩ.

Забраната за моржове и продукти от Тексас се вписват идеално с псхозата на Президента, който освен това предявява претенция към точка в Тихия океан, наречена Нептун Дийп, както и към доста голямо парче от Венера.

27710

*

Република Кугелмугел

Когато правителството недоволства срещу кръглата ви къща – кажете им да си гледат работата и я провъзгласете за държава. Така е направил австриецът Едвин Липбургер и сега къщата му седи, оградена с телена мрежа по средата на парка Пратер във Виена. Поне може да се фука пред хората, че е от Кугелмугел.

27713

*

Свободна република Алкатраз

Не става въпрос за бунт в затвора, италианският писател, актьор и режисьор Джакопо Фо създава тази „република“ през 2009 г. като бунт срещу деградацията на италианското общество, причинена от Силвио Берлускони. Днес е рай за интелектуалци, артисти и психично болни, ползваща привилегията на собствени паспорти, флагове и марки.

27714

*

Фрийтаун Кристияния

Зоната на бохемите в Копенхаген и страна, издигнала се от военни бараки през 1971 г. Хипарският дух е силен сред населението от над 1000 душа, има си училища и бизнеси, а от 2011 г. дейностите вече не са нелегални, защото хората най-накрая са събрали пара да откупят земята от общината. Прочетете повече за Кристияния.

16023

Княжество Хът Ривър

Суха и прашна земя с размерите на Хонгконг, тази страна е създадена от самопровъзгласилия се Принц Ленърд през 1970 г. Най-голямата национална гордост е неплащането на данъци на австралийското правителство... въпреки че всяка година „даряват“ сума със същата стойност. ООН не отчита княжеството, но за сметка на това то се появява на картите на Гугъл.

27711

27709

Акживланд

Може би единственото място в Близкия изток, което не е хвърляло снаряди по съседите си и не е получавало няколко в замяна. Всъщност Акживланд е дом на пацифизма, нищо, че се намира на северното крайбрежие на Израел. Създателят ѝ Ели Авиви си сътворил там нещо като лагер през 52-ра, на мястото на разрушено село, а когато правителството го заплашило, че ще му разруши къщата, той я провъзгласил за независима държава и ги осъдил. И спечелил.

27708

Република Наминара

Галерии, музеи, концертни зали и хотел – всичко на едно малко островче в средата на река Хан в Сеул. Годишно над 2 милиона души посещават Наминара, за което трябват паспорти, а вече в страната трябва да боравите с местната валута, има даже телефонни карти.

27715

Република Ужупис

В центъра на Вилнюс има „държава“ в чест на Франк Запа - с над 7000 жители. Възможно е да е защото за по-голямата част от тях все още 60-те не са свършили. Естествено основното нещо, с което се занимава населението, е изкуство, което е далеч по-голям процент от голяма част от останалия свят, разбира се.

27707