10 места в Пернишко, които да посетите

  • 10 места в Пернишко, които да посетите
    10 места в Пернишко, които да посетите

Нашите уикенд предложения за пътешествия не спират! Предлагаме ви още 10, този път в Област Перник.

Местата, които ще видите, са разположени в общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Търн. Очакват ви необикновени музеи, природни образувания, храмове и още много интересни открития по пътя.

Желаем ви вълшебни пътешествия в Пернишко!

Подземен минен музей Перник

Подземният минен музей е създаден през 1986 г. в град Перник. Той е разположен в запазените галерии на първия български рудник, които са с дължина около 630 м. Чрез автентични експонати може да се проследи развитието на минното дело в България. В музея се влиза с екскурзовод, който изнася беседа, правят се мултимедийни презентации и се разглеждат експозициите. Музеят е единствен по рода си на Балканския полуостров.

Още за музея: Градът на черното злато и един уникален музей

10 места в Пернишко, които да посетите
Снимка: Мира Янева

Крепост Кракра – Перник

Средновековната крепост Кракра е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник.Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг (814-831г). Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.
През нощта в крепостта има алейно осветление, както и сцена, на която се представят театрални постановки и концерти.

Още за крепостта: Крепостта Кракра: Перник отвисоко

10 места в Пернишко, които да посетите

Водопад Бучалото

Водопадът Бучалото се намира в центъра на град Радомир. Той е един от малкото градски водопади в България. Водопадът е част от река Изворска, която се спуска от планината Голо бърдо. Височината му е около 10 м. Около него е изградено изкуствено езерце, мостчета и места за отдих. Десетилетия преди това Иван Вазов в пътеписа си "До Радомир" сравнява водопада с прочутия Ниагарски водопад.

Църква "Света Петка" – Брезник

Църквата се намира в подножието на хълма Бърдото. Най-източната част от храма е от Средновековието, изградена XV – XVI в. Църквата има голям и много добре поддържан двор, в който са разположени десетки археологически предмети. Той се е превърнал мини археологически музей. Мястото е подходящо за спокойни разходки.

Гърленски храм-кладенец

Гърленският храм-кладенец представлява култов градеж от Късната Бронзова епоха, разположен северно от село Гърло. Датира от XII век пр. Хр. Съоръжението се намира в малка котловина, която е била изпъстрена с много извори през праисторическите времена. Храм-кладенецът е вкопан в земята. Смята се, че съоръжението се е използвало като рефлекторен телескоп, с  който да се наблюдават и изучават небесните тела.

Още за храм-кладенеца: Как да открием храм-кладенеца край село Гърло?

10 места в Пернишко, които да посетите

Параклис "Свети Йоан Летни" - с. Поцърненци

Параклисът "Свети Йоан Летни" се намира на около 6 км от центъра на село Поцърненци, на самия край на скалния бряг, южно от язовир Пчелина, известен още и като язовир Лобош. Местността е популярна и като Пчелин камък. Храмът е построен около 1350 г. и е единствената оцелява сграда от потопеното село Пчелинци. Жителите му са изселени, за да може на мястото на селото да се построи язовир Пчелина.

Още за параклиса: Историята за параклиса на потопеното село Пчелинци

10 места в Пернишко, които да посетите

Гигински манастир "Св. Св. Козма и Дамян"

Гигински манастир "Св. Св. Козма и Дамян" се намира в подножието на връх Китка, в планина Черна гора, откъдето е познат и като Черногорски манастир. Разположен е на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София. От селото до манастира се стига по черен път, който не се препоръчва за автомобили, но е приятен за разходка. За около чаш пешеходен преход ще стигнете до самия манастир.

Земенски манастир "Св. Йоан Богослов"

Земенският манастир "Св. Йоан Богослов" е основан през XI век и се намира на 1 км от град Земен. Манастирският комплекс се състои от църква, камбанария и две сгради. Понастоящем манастирът е недействащ и не се обитава от монаси. Най-забележителната постройка в него е църквата "Св. Йоан Богослов". Тя е обявена за културен паметник. В нея са запазени стенописи с библейски сцени от XIV век.

Още за манастира: Земен - земя на тайни

10 места в Пернишко, които да посетите

Скален параклис "Св. Петка" – Трън

Скалният параклис "Св. Петка" се намира недалеч в град Трън, в квартал Бераинци. По времето на комунизма църквата е използвана като обор за кози. През 90-те години е възстановена от местни жители, с техни собствени средства. Според поверието тук се е укривала Света Петка, която била жестоко преследвана заради това, че изповядва християнската вяра. В скалната църква се стичат капчици вода, които се събират в панички. Според вярващите тази вода има лечебни свойства.

Още за параклиса: Скален параклис Света Петка в Трън твори чудеса

10 места в Пернишко, които да посетите
Снимка: Боряна Кръстева

Трънска екопътека

Трънската екопътека се намира на 80 км западно от град София, почти до границата със Сърбия. Състои се от две части - първата минава по ждрелото на река Ерма, на 3 км от град Трън, а втората част минава покрай река Ябланишка и се намира на 11 км от Трън. Втората част от маршрута е по-трудна. Двата по-малки маршрута могат да бъдат изминати за около час и половина и три часа.

Още за екопътеката: Тунел за оръжия и премеждия в ждрелото на Ерма

10 места в Пернишко, които да посетите

Врабчански водопад

Водопадът се намира на Врабчанска река, в Гребен планина, на изхода на Врабча за Трън. Разположен е на около 900 метра надморска височина, а височината на водния пад е 4 метра. До него може да се стигне по тясна пътечка от шосейния път на изхода за Трън, успоредно на Врабчанска река. Точно преди водопада реката е прокопала скален тунел с дължина 20 метра. От дясната му страна има карстов извор с изградена чешма, а близо до водопада е обособено място за пикник.

***