10 неща, които не трябва да правите, когато сте в Япония

  • 10 неща, които не трябва да правите, когато сте в Япония
    10 неща, които не трябва да правите, когато сте в Япония

Планирате пътуване до Япония, срещате се с японец, искате да се преместите в Япония, за да работите и живеете там или просто сте голям фен на японската култура и традиции? Ако сте отговорили с „да“ поне на един от тези въпроси, това е нещо, което искате да прочетете със сигурност.

Знаете ли, че Япония се смята за една от най-скъпите страни – Токио е вторият най-скъп град в света (според някои световни рейтинги)? Хората там са пристрастени към работата и е много обичайно да остават за извънреден труд след тежък работен ден. Те не обичат да прекарват време в безполезни неща. В същото време се наслаждават на природата, прекарват много време със семействата си, поддържайки живи традициите си и т.н.

Съвет №1

След като работят по 8 часа на ден, много хора си тръгват от работа, твърдейки, че са толкова уморени, че не могат да издържат повече и направо ще умрат! Когато отидете в Япония, никога не казвайте нещо подобно. В действителност всяка година повече от 10 000 японци умират заради „кароши” („кароши” означава „смърт от преумора”). Това може да е проста поговорка за човек от страна, различна от Япония, но за японците това е нещо истинско.

Съвет № 2

Друго нещо, което не е прието в Япония, е ходенето в къщата с обувки. Разбира се, те няма да обвиняват турист, който не си е събул обувките, когато е влязъл в нечий дом, но всъщност ще оценят, ако хората, които ги посещават, са наясно с техните традиции. Така че, когато влезете в нечия къща в Япония, свалете обувките си бързо и впечатлете домакина си с маниерите си!

Съвет №3

В повечето страни не оставянето на бакшиши в кафене или ресторант означава, че клиентът не е доволен от услугата или – той/тя е стиснат. Колко бакшиш оставяте попринцип? Да кажем 5-10%, в зависимост от държавата и сумата на поръчката ви, нали така? Мислите ли, че това е така във всички страни? Е, ще ви разочароваме но, не е така. Ако клиент в Япония даде бакшиш на някого, той/тя може да се обиди. В най-добрия сценарий служителят ще тича след клиента, за да върне парите му. Поради тази причина избягвайте да оставяте бакшиши.

Съвет № 5

Не се учудвайте, когато на опашка за тоалетната някой влезе по-рано от вас. Работата е там, че те не образуват една линия за всички тоалетни; те стоят пред една тоалетна по техен избор и ако имат късмет, ще могат да я използват по-рано от вас. Също така имайте предвид, че тоалетните тук не са от „западен тип“.

Съвет № 6

Когато пътувате, срещате много нови хора, с които прекарвате известно време и когато дойде време за сбогом, решавате да ги прегърнете. Когато сте в Япония – просто избягвайте това. Ако човекът, когото току-що сте срещнали, направи първата стъпка, за да ви прегърне, тогава направете това, но ако не, само кажете чао (или здравейте, ако сте го срещнали на следващия ден) и продължете нататък.

Съвет № 7

Дори ако сте изключително гладни или жадни, не яжте и не пийте, докато ходите пеша или сте във влака. Спрете за секунда, насладете се на храната и напитките си и след това следвайте маршрута си. Това би направил всеки японец, тъй като те обичат да отделят малко време, за да хапнат или пият на спокойствие.

Съвет № 8

Когато получите покана да отидете някъде за обяд или напитки, имайте предвид, че с покана те имат предвид, че ще платят за вас. Не настоявайте да платите сметката или само вашата част (това е едно от най-лошите неща, които можете да направите). В случай, че не се чувствате много удобно с това, просто ги поканете някъде другаде на следващия ден или преди да отидете някъде, посочете, че бихте искали да платите сами. Въпреки това, за много традиционен човек, това също може да не е решение; те искат само да те поканят някъде и за тях не е ясно защо искаш да го отхвърлиш. И наистина, защо просто не се насладите на факта, че някой плаща за вас?!

Съвет №9

Научете как да използвате клечки за хранене, преди да решите да посетите Япония. Ако започнете да си играете с клечки за хранене в ресторант, първото впечатление със сигурност няма да е положително. Не е много трудно да ги използвате, просто практикувайте малко и ще се насладите на похвалите от местните жители. Освен това те ще почувстват, че сте инвестирали много време и усилия, за да научите нещо за тяхната кухня.

Съвет № 10

Ако издухването на носа на публично място е нещо обичайно на много места по света, това е неуместно в Япония. Опитайте се да намерите място без хора или отидете до тоалетната и си издухайте носа там, не правете това пред много хора, особено когато ядат. Повечето от гражданите на Япония носят защитна хирургична маска, в случай че имат грип или са настинали (много преди COVID и въвеждането на каквито и да било мерки). 

Съвет № 11

Последният съвет какво да не правите, когато в Япония решите да се наслаждавате на гостоприемството на японците. Когато излизате с местните или на домашно парти, не си наливайте питието. Ако сте гост, домакините ще продължат да пълнят чашата ви, когато тя е празна или наполовина празна. Това е един от водещите им жестове за гостоприемство и всеки до вас ще се опита да пълни чашата ви възможно най-често, за да покаже колко гостоприемни са (и наистина са). В случай, че решите да налеете питие за друг човек, използвайте две ръце за това, тъй като те смятат това за много учтиво и почтено.

Когато пътувате до нова страна, не забравяйте да научите основна информация за неща, които местните не харесват.

Ако знаете още неща, които пътешествениците трябва да избягват да правят в Япония, споделете ги с нас.

П.С. Ако сте прочели тази статия внимателно, вероятно сте забелязали, че вместо 10 съвета има 11. Работата е там, че съвет № 4 липсва. Знаете ли защо? Японците са изключително суеверни и смятат, че числото четири е нещастно число, така че уважихме техните традиции; Съвет № 4 е заменен със Съвет № 11.