10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)

  • 10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)
    10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)

Спиращи дъха пейзажи се появяват на всяка крачка във Виетнам.

В залива Халонг ще видите хоризонт, обсипан с подобни на резци варовикови острови, една ефирна гледка. От Mui Ne в дълбокия юг, където можете да се чудите на сахарска сцена на изваяни от вятъра пясъчни дюни от кошницата на балон с горещ въздух, до невероятните карстови планини на далечния север, Виетнам предлага омайващ масив на превъзходни пейзажи.

Халонг Бей

10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)Снимка: pixabay

Зашеметяващата комбинация от заливи Halong Bay от карстови варовикови върхове и защитени, блестящи морета е една от най-добрите туристически атракции във Виетнам, но с повече от 2000 различни острова има много превъзходни пейзажи, които да обиколите. Определено резервирайте круиз за една нощ и отделете време за вашите специални моменти на това чудо от световното наследство - станете рано за ефирна мъглива зора или карайте каяк в пещери и лагуни. Ако копнеете за повече карстови гледки, преминете към по-малко туристическия, но също толкова грандиозен залив Lan Ha.

Национален парк Phong Nha-Ke Bang

10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)Снимка: wikimedia

С назъбени хълмове, покрити с тропически гори, и планински реки, които се извиват през впечатляващи дерета, над земята районът Phong Nha-Ke Bang е един от най-забележителните национални паркове във Виетнам.

10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)Снимка: wikimedia

Насочете се под земята за още повече доказателства, че тази област трябва да бъде част от всеки виетнамски маршрут. Щастлива селекция от пътници може да изпита катедралните камери на Hang Son Doong, най-голямата пещера в света, но по-достъпнo е на каяк на Hang Toi (Тъмната пещера), и отвъдната красота на подходящо наречената Paradise Cave.

Son Doong 

10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)Снимка: wikimedia

Hang Son Doong (Пещерата на планинската река) е известна като най-голямата пещера в света и е една от най-грандиозните забележителности в Югоизточна Азия, с достъп, одобрен от правителството през 2013 г. 

Тази огромна пещера е открита съвсем наскоро. Хо Хан, ловец от селище в джунглата близо до границата между Виетнам и Лаос, често се е приютявал в пещерите, които са на територията на неговата планинска родина. Той се натъкна на гигантския Hang Son Doong в началото на 90-те години, но огромният мащаб и величието на основната пещера (дълги повече от 5 км, високи 200 метра и на някои места широки 150 метра) бяха потвърдени като най-голямата пещера в света от британски изследователи през 2009 г.

Остров Фу Куок 

10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)Снимка: pixabay

Окъпан от лазурни води и ограден с бели пясъчни плажове, които карат търсещите слънце да бъдат на върха на щастието си, Phu Quoc - далеч в южната част на Виетнам - е идеален за истинска и съвършена почивка, пиене на морски коктейл и препичане на кърваво-оранжево слънце, докато то не се потопи в морето. И ако искате да се насладите изцяло на гледките, вземете колело и тръгнете по черните пътища: островът е сравнително компактен, с размерите на Сингапур.

Тонкински Алпи 

10-те най-добри природни чудеса на Виетнам (част 1)Снимка: pixabay

Впечатляващите Тонкински Алпи се извисяват в небето по суровите, безкомпромисни ръбове на страната и включват Fansipan, най-високият връх на Виетнам. От извитите, паякови хребети оризовите тераси се спускат надолу в речните долини, където се намират селата на етническите малцинства от народите Хмонг, Ред Дзао и Гией.