11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)

  • 11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)
    11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)

Столицата Белград е задължителна, но отделете време да се впуснете по-дълбоко в централна, западна и южна Сърбия, някои от най-добрите национални паркове на Балканите и автономната област Войводина.

Не можете (или не трябва) да посетите Сърбия, без да минете през центъра и да седнете в някой от баровете в забързания Белград. По същия начин би било престъпно да прескочите шарената Европейска столица на културата - Нови Сад.

Но има много повече за проучване от столицата и нейния втори по големина град. Навлизането в дълбочина в централните и югозападните райони на страната дава плодотворни резултати: цветни градове, славни клисури и планини.

Разгледайте 11-те най-добри места за посещение в Сърбия:

7. Овчарско-кабларската клисура

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)
Снимка: wikimedia

Ако имате нужда от причина да се насочите на запад, Овчарско-кабларската клисура е точната. Сгушен под планината Овчар-Каблар, дефилето е дълбоко: 710 м под Овкар и 620 м под Каблар.

Ще искате да изкачите някоя планина, за да видите дефилето в пълната му слава и да се насладите на гледка към цялата долина Западна Морава.

8. Национален парк Тара

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)
Снимка: wikimedia

Тара е район с естествена красота в Западна Сърбия, за първи път обявен за национален парк през 1981 г. Може би e най-известeн като дом на дефилето на река Дрина, има още една причина да посетите НП „Тара“: кафявите мечки.

Има отчетени 40 кафяви мечки, което е най-големият брой в цяла Сърбия. Така че е много възможно да видите едно от тези същества в една от четирите специализирани станции за хранене в парка, с помощта на местен водач.

Предлагат се обиколки за гледане на мечки, независимо дали сте отседнали в региона или желаете да дойдете от Белград или Нови Сад. Всеки от тях продължава няколко дни.

Разгледайте акцентите на Тара. Направете си ден на езерото Перукак и поход из хълмовете.

9. Иваничица и връх Голия

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)
Снимка: wikimedia

Сега към югозападна Сърбия. Град Иваничица си струва да посещението. Разгледайте главните улици, преди да изпитате подземната магия на пещерите Хаджи-Продан в палеолита и да научите за дългата му история в съседния музей.

Час и 10 минути с колата ще ви отведе до връх Голия, най-високият и впечатляващ в региона. Планините, покрити с дървета, ви обгръщат докато шофирате. Спрете в ресторант на хълма, за да се насладите на гледката, дърветата са  богати, буйни и зелени през лятото. През зимата Голия се превръща в живописно място за ски.

В планинската верига живее първият биосферен резерват в Сърбия: Голия-Студеница. В него има естествени извори, три езера и разнообразие от флора и фауна. И каквото и да е времето, от който и ъгъл на Голия да гледате, на практика ви е гарантиран един от най-добрите в природата: славен, успокояващ розов залез.

10. Ниш

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)
Снимка: wikimedia

Ниш е третият по големина град в Сърбия и най-голямата атракция. Е, той е малко по-малко бонбонен, отколкото може би очаквате ... нарича се Skull Tower (Ćele Kula), и е толкова ужасно, колкото звучи.

Skull Tower е каменна кула, състояща се от човешки черепи, вградени в стените. Той е построен от османците в началото на 1800 г., след голяма битка за свободата на Ниш, като предупреждение никога повече да не се издига срещу империята. Общо има над 900 черепа.

Ако черепите не са за вас, отправете се към града, за да се насладите на разходка: Нишката крепост, парк Нишка Баня и близкото ждрело на Джелашница са забележителни спирки. Има много кафенета и барове за ядене и пиене.

11. Гуча

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 2)
Снимка: wikimedia

Може би най-странното място за посещение: Гуча в Западна Сърбия оживява в средата на август, когато се провежда ежегодният фестивал на тромпетите и изпълва града с народна музика в продължение на три дни.

Духовите оркестри и изпълнителите се състезават в топлините, докато не бъде избран печеливш тромпетист. Групите и жителите често носят традиционна рокля, а туристическите компании предлагат на посетителите еднодневни екскурзии, за да се насладят на добрите настроения и местната музика.

Градът обикновено има население от 20 000 души или повече - но популярността на фестивала се вижда, защото стотици хиляди се спускат от цяла Сърбия и чужбина.