15 интересни забележителности в Равена

  • 15 интересни забележителности в Равена
    15 интересни забележителности в Равена
  • 15 интересни забележителности в Равена
    15 интересни забележителности в Равена
  • 15 интересни забележителности в Равена
    15 интересни забележителности в Равена

Равена определено е един от най-красивите градове в цяла Италия и определено има защо. Градът е бивше италианско пристанище, днес свързано с Адриатическо море посредством изграден плавателен канал. Градът е с древен произход, по – късно през V век става столица на Западната Римска империя. Разположен е на източния италиански бряг между Болоня и Сан Марино.

 

Равена е град, който е богат на изключителни исторически и културни забележителности, част от които са включени през 1996 г. в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Мозайките на града от визнтийската епоха са едни от най – добре запазените в Италия. Равена е един от най – важните исторически центрове на Апенините. Целогодишно посещаван от стотици хиляди туристи, градът предлага изобилие от уникални исторически места и сгради.

15 интересни забележителности в Равена
Снимка: pixabay.com

 

В Равена се провеждат и редица фестивали и изложби. На постоянната изложба Лоджета Ломбардеска се представя традиционното за Италия мозаечно изкуство. През месец юни и месец юли се провежда Летния Равенски фестивал на изкуството и музиката, където участие вземат едни от най – добрите и известни танцьори и певци в страната. По това време на годината градът е много оживен, по всички улици и площади може да се видят пеещи и танцуващи артисти, а музика се носи и от всички заведения и ресторанти.

Ето и по – известните забележителности на това италианско бижу:

1.     Центърът и Средновековен град на Равена – около Пиаца дел Пополо.

2.     Баптистерия Неониано, намираща се на Пиаца дел Дуомо, датираща от V век и първоначално използаван за катедрала.

3.     Църквата Света Евфимия, даираща от XVIII век, от която можете да стигнете до Дома с каменните килими – уникална колекция от византийски мозайки.

4.      Базиликата Сан Витале – осмоъгълна сграда, считана за архитектурен шедьовър. Мозайките, покриващи стените и изобразяват свитата на император Юстиниян и неговата съпруга Теодора.

15 интересни забележителности в Равена
Снимка: pixabay.com

5.     Музео Национале ди Равена, който се помещава в бившия бенедиктиснки манастир.

6.     Базиликата Санта Аполинаре ин Класе – датираща от VI век.

7.     Мавзолеят Гала Пласидия – параклис от V век, богат на мозайки.

8.     Архиепископският дворец, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО.

9.     Сан Джовани Евангелиста, с красиви мозайки, изобразяващи сцени с митични животни, средновековни истории и други исторически сцени.

10.  Яхтеното пристанище на Равена.

11.  Арианската баптистерия, построена през VI век.

12.  Пиаца дел Пополо – разположен в центъра на историческия град, където се намира и сградата на общината на Равена.

15 интересни забележителности в Равена
Снимка: pixabay.com

 

13.  Тематичният парк за забавления – най – посещаваният увеселителен парк на Италия, с разнообразие от атракции.

14.  Параклисът Сан Андреа.

15.  Замъкът Бранкалеоне, построен през 1457 г. като част от градските укрепления.

В Равена има и много ресторанти, които предлагат уникално вкусна италианска храна. В района около старите канали и в централната част на стария град е пълно с магазини и кафенета. Непремено посетете и Пиаца дел Пополо, седнете в някое от кокетните кафенета и се насладете на уникалната италианска атмосфера.

Равена е една приказка, в която винаги е добра идея да се потопите. Градът има невероятен чар и атмосфера, които много ще ви харесат и ще останат в стрцата ви завинаги. Може дори да се каже, че Равена е една от перлите в короната на Италия.