20-метрова постройка от римско време е открита край Пловдив

  • 20-метрова постройка от римско време е открита край Пловдив
    20-метрова постройка от римско време е открита край Пловдив

Пирамидална кула е открита в могилата Мал Тепе край село Маноле, съобщиха археолозите.

Надгробното съоръжение е мавзолей с внушителни размери и според специалистите е най-голямото от римската епоха по нашите земи. Учените предполагат, че на мястото е бил погребан римски император или управител на провинция Тракия.

Съоръжението датира от II-ІІІ в. сл. н. е. – интересен период, известен като Епохата на войнишките императори. Намерените на обекта монети са от времето на император Филип I Арабина, под чието управление (244-249 г.) е отпразнувана 1000-годишнината на Рим. Според някои изследователи, възможно е той да е бил първият император-християнин.

20-метрова постройка от римско време е открита край Пловдив

 

Учените смятат, че съоръжението от село Маноле може да бъде сравнявано с мавзолея на император Октавиан Август в Рим, в първоначалния му вид.

Височината на откритата кула е 20 м, изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. На върха ѝ са намерени мраморни останки, разположени на най-горното ниво на могилата. Сред тях има капител в дорийски стил, квадри с фризове, които доказват наличието на масивен 5-редов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 т. В древността над кулата най-вероятно се е издигала статуя на покойника.

20-метрова постройка от римско време е открита край Пловдив

Според археолозите в Европа няма друга запазена антична сграда с височина от 20 м и това е причината тази в Мал тепе да се превърне в една известна историческа забележителност.

Археолозите очакват в северната част на могилата в Маноле да е разположена гробната камера на владетеля, в чиято чест е издигнат мавзолея – но предполагат, че е ограбен още в древността.