26 любопитни факта за Южна Америка

  • 26 любопитни факта за Южна Америка
    26 любопитни факта за Южна Америка
  • 26 любопитни факта за Южна Америка
    26 любопитни факта за Южна Америка
  • 26 любопитни факта за Южна Америка
    26 любопитни факта за Южна Америка
  • 26 любопитни факта за Южна Америка
    26 любопитни факта за Южна Америка

Южна Америка е разнообразен и жизнен континент с богат гоблен от култури, пейзажи и история. Ето 26 факта за Южна Америка:

Размер: Южна Америка е четвъртият по големина континент по площ, обхващаща приблизително 17,84 милиона квадратни километра.

26 любопитни факта за Южна Америка
Снимка: pixabay.com

Държави: Южна Америка се състои от 12 независими държави: Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай и Венецуела.

Езици: Испанският и португалският са най-широко разпространените езици в Южна Америка, като в някои региони се говорят и холандски, английски, френски и местни езици.

Дъждовната гора на Амазонка: Дъждовната гора на Амазонка, разположена предимно в Бразилия, е най-голямата тропическа гора в света и е дом на невероятно разнообразен набор от растителни и животински видове.

Андите: Планините Андите се простират по протежение на западния край на Южна Америка, образувайки най-дългата континентална планинска верига в света.

Пустинята Атакама: Пустинята Атакама, разположена в Чили, е едно от най-сухите места на Земята и се характеризира със своите неземни пейзажи и изключителна сухота.

Анхел Фолс: Анхел Фолс във Венецуела е най-високият непрекъснат водопад в света, спускащ се от височина 979 метра.

Галапагоските острови: Галапагоските острови, разположени край бреговете на Еквадор, са известни с уникалното си биоразнообразие и ролята си във вдъхновението на теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин.

Мачу Пикчу: Мачу Пикчу, разположен в Перу, е древна цитадела на инките, кацнала високо в Андите и е един от най-емблематичните археологически обекти в света.

Карнавал: Карнавалът е жизнен и колоритен фестивал, празнуван в цяла Южна Америка, с особено известни празненства в Рио де Жанейро, Бразилия, и Баранкиля, Колумбия.

Футбол (Футбол): Футболът е дълбоко вкоренена част от южноамериканската култура, като континентът произвежда някои от най-великите играчи в света и се гордее със страстни фенове.

26 любопитни факта за Южна Америка
Снимка: pixabay.com

Танго: Тангото, чувствен и драматичен танц, произхожда от района на Рио де ла Плата в Аржентина и Уругвай и се е превърнал в емблематичен символ на южноамериканската култура.

Кафе: Южна Америка е основен производител на кафе, като страни като Бразилия, Колумбия и Перу са сред най-големите износители в света.

Древни цивилизации: Южна Америка е дом на няколко напреднали предколумбови цивилизации, включително инките, моче, маите и ацтеките.

Лами и алпаки: Ламите и алпаките са опитомени камили, произхождащи от Южна Америка и се ценят заради тяхната вълна, месо и използване като товарни животни.

Патагония: Патагония, разположена в Южна Аржентина и Чили, е известна със зашеметяващата си природна красота, включително ледници, планини и девствена пустиня.

Водопадите Игуасу: водопадите Игуасу, разположени на границата между Бразилия и Аржентина, са една от най-големите и зрелищни водопадни системи в света.

Колониална архитектура: Много градове в Южна Америка се отличават с красива архитектура от колониалната епоха, отразяваща влиянието на испанското и португалското колониално управление.

Пътеката на инките: Пътеката на инките в Перу е известен туристически маршрут, който води до Мачу Пикчу, предлагащ зашеметяваща гледка към планините на Андите и руините на инките по пътя.

Пантанал: Пантанал, разположен главно в Бразилия, е най-голямата тропическа влажна зона в света и е известен със своето биоразнообразие, включително множество видове птици и ягуари.

Народ гуарани: Народът гуарани е местен жител на Южна Америка и е известен с богатото си културно наследство и съпротива срещу европейската колонизация.

Фолкландски острови (Малвински острови): Фолкландските острови, британска отвъдморска територия, се намират край югоизточното крайбрежие на Южна Америка и са били източник на териториален спор между Аржентина и Обединеното кралство.

Река Амазонка: Река Амазонка е най-голямата река по воден обем в света и е спасителен пояс за екосистемите на тропическите гори на Амазонка.

Сребърни мини: Южна Америка някога е била известна като „Къщата на съкровищницата на света“ поради своите изобилни сребърни мини, особено в страни като Боливия и Перу.

Империя на инките: Империята на инките е била най-голямата империя в предколумбова Америка и е управлявала голяма част от Западна Южна Америка през 15-ти и 16-ти век.

Гореща точка на биоразнообразието: Южна Америка е един от регионите с най-голямо биоразнообразие в света, дом на зашеметяващ набор от растителни и животински видове, много от които не се срещат никъде другаде на Земята.