Три дни в Загреб (част 2)

  • Три дни в Загреб (част 2)
    Три дни в Загреб (част 2)

Десетина българи се оказаха в хърватската столица Загреб в средата на май 2015 г. по случай издаването на Антология на съвременни български писатели на хърватски език" от Загребския университет. След първата част на възкраткия пътепис по случилото се в балканския град, следва втората:

Част 2

Протестиращите ветерани със сигурност са били снимани поне един милион пъти от азиатските туристи, с които е пълен целият град. Те изникват на групи буквално отвсякъде и заснемат всяка статуя, кацнала на козирката на някоя църква и всеки паметник, изяждайки ги всички с фотоапаратите и телефоните си. Туристите със сигурност не знаят какво снимат, защото хърватите не слагат обяснителни надписи на английски на забележителностите си, което, познавайки тази държава, не е от невнимание. При нас се случват неща от невнимание, хърватите просто така искат.

Другите, които се движат на тълпи в Загреб, са младите хора. Никъде, от местата, където съм бил, не съм виждал такава концентрация на млади хора между 14- и 18-годишна възраст. Хлапетата щъкат из целия град, а възрастните хора изглеждат сравнително малко на техния фон (трогателна е гледката как един дядо играе на тетрис на тъчскрийн на улицата). Вероятно младите хора са носители на този тласък на изкуствата, който може да се види в Загреб в наши дни.

34678

Навсякъде има музиканти, хора с калъфи на гръб и музикални изпълнения от всякакъв тип - от ученически концерт в една от градските градини до хърватска естрада, която звучи ужасно колкото българската, само че на хърватски, което те спасява поне от текста. Въпреки това, като цяло юго-сцената е останала като наследство, на което в момента се гради една жива и ритаща музикална култура.

"Загребският университет, също като Загреб, не е толкова голям, колкото е добре устроен. В него се провежда лекцията за важността на литературния контекст от водещият делегацията ни Светлозар Желев. Лекцията е открита от преподавателя в катедрата по българистика в университета Ана Васунг, а нейните преводачи четат нашите разкази на хърватски и правят думите ни да звучат толкова приятно странно на чужд език, докато в същото време съдържат същата емоция като на български.

В него е изложбата на картини по разказите ни, която е дело на Мариана Кресич, автор и на корицата на антологията. Всяка една от историите ни е била преразказана, допълнена и обогатена от майсторството на момичето от Дубровник, а добавянето на визуалност към творчеството ни вероятно едно от най-ценните неща, които ни се случиха в Загреб. Накрая Мариана ни подари рисунките."

 34677

Едно от най-отличителните характеристиките на държавите на Балканите са порциите. Във всяка балканска държава, с изключение на България, човек може да вечеря и да закусва един и същи хамбургер и докато дъвче огромните хапки да си мисли за това как храната е едно поредното нещо в България, за което даваме луди пари.

В Загреб няма как да останат гладни - има многобройни пекарни, в рестораните порциите са големи и вкусни, същата работа е и фаст фуудът на улицата. Разликата е само, че дюнерите им не се правят в питки, а в хлебчета. За консумацията на напитки там трябва да знаете две неща: кафето е ужасно силно, а бирата е навсякъде и е евтина, но за сметка на това е наистина отлична.

34679

И, въпреки всичко това, заведенията за фаст фууд, както и местата за алкохол/цигари, изобщо не преобладават из града, както в София, което до голяма степен говори за приоритетите на хората. В Хърватска балканската дивотия я има, но изглежда по-култивирана или поне зачитаща елементарни законови рамки. Полицията там често прави проблеми нощно време за пиене на обществени места, тоалетните в парка зад Катедралата не се заплащат, колите спират на пешеходни пътеки и хърватите поне през деня изглеждат като да го дават по-спокойно.

34675

"Четенето на откъси от антологията, организирано в клуб „Спанк“ близо до новата библиотека, протича на хърватски от преводачите и на български от нас, а след това на сцената на клуба се качват техни приятели от рокендрол бенд. Почерпката отвън с ракията на Ивана и настроението вътре допадат еднакво на общата атмосфера на българо-хърватска дружба. Плановете за продължаване в същия дух из града са осуетени донякъде от това, че сме много изморени от три дни ходене из града, а донякъде и от това, че трудно се събираме, организираме и изчакваме, за да стигнем до центъра в някакво нормално време. От друга страна, стои вечният писателски проблем с парите, понеже местният стандарт на живот ни е изпил и изял финансите. Въпреки това, вечното писателско решение за пиене на бири на външните маси на заведение е на разположение и последната група от нас посреща синьото утро в центъра на Загреб."

Прибирането към България в същия раздрънкан автобус е депресиращо, защото вътре пак не можеш да спиш, можеш само да припаднеш от умора. Връщането през Сърбия към България е едно леко завръщане по-скоро към реалност, отколкото непременно към място. Реалност, в която висиш най-много на собствената си граница, а табелите за крайпътни заведения са направени на гърба на старата врата от мазата.

34680

Реалност, в която всеки се държи все едно си виновен за боклука и мизерията наоколо, докато ти иска пари за всичко, а услугите му са под нулата. Едно дране в евро на сръбска бензиностанция и после още веднъж за ползване на разнебитена тоалетна само обяснява защо в източната част на полустрова нямаме повече пари. Просто хората в нашите държави разбират това да правят бизнес като да рекетират хора, които нямат никакъв избор.

34674

Както всеки път, връщането в България е изключителен пример за това как може да искаш да се върнеш там по едни причини, но да не искаш да се върнеш по други причини, докато все пак се връщаш.