Меминген – забележителности за един уикенд

  • Меминген – забележителности за един уикенд
    Меминген – забележителности за един уикенд
  • Меминген – забележителности за един уикенд
    Меминген – забележителности за един уикенд
  • Меминген – забележителности за един уикенд
    Меминген – забележителности за един уикенд
  • Меминген – забележителности за един уикенд
    Меминген – забележителности за един уикенд

Меминген е впечатляващ стар град в Швабия, Германия. Началото на историята му може да бъде открита още по римско време, а през Средновековието там са издигнати величествени замъци, дворци, укрепления и стени, които са най-добре запазените в Южна Германия. С други думи - ако искате да видите средновековното лице на Германия, това трябва да е вашата дестинация. 

Най-много туристи всяка година привлича големият средновековен град, който е оцелял по време на Втората световна война, както и след безвкусните реконструкции, сполетели други германски градове по-късно. Днес в Меминген са запазени десет градски порти и кули, както и около два километра от градската стена. Чужденците могат да видят средновековния пазар, обкръжен от кметството в ренесансов стил, Сградата на Гилдията (Großzunft) и изрисуваното Данъчно поделение (Steuerhaus).

Църкви

В Меминген са запазени множество религиозни сгради, като най-известната от тях е готическата църква на Санкт Мартин. Манастирът на Ордена на Санкт Антоний е най-старата, най-голяма и добре запазена от този вид, а най-старата въобще е Църквата на Старата дама (Unser Frauen) с уникални фрески от 15-и и 16-и век.

Музеи

Най-големият музей е Градският музей, където историята на Меминген е описана в отделни стаи, а има и секция с историята на еврейското общество в града, членовете на което са били убити или изселени през 1939 г.

Друго интересно място е музеят на Щригел и Антонитер (Strigel-and-Antoniter-Museum), който съдържа дърворезби и картини от артистичното семейство Щригел и постоянна изложба на Ордена на Санкт Антоний.

Музеят MEWO-Kunsthalle е отворен през 2005 г. в старата поща и съдържа творби на местните артисти Макс Унолд и Жозеф Мадленер, а в бившия манастир Кройцхерен (Kreuzherren) също се провеждат изложби.

Друго

В Меминген си заслужава да видите още Къщата със седемте покрива, солното хранилище, Гилдията на магазинерите и не толкова известна Кула на Бисмарк в западната част на града.

Интересно

Новото мото на Меминген е „град на човешките права“, защото там през 1525 г. е написан първият документ в Европа по този въпрос. Друго любопитно за града е, че там на всеки 4 години (последният път е било през 2012 г.) се провежда най-голямата историческа възстановка в Европа (Wallensteinfestspiel), с която се отбелязва нападението на военачалника Албрехт фон Валенщайн и армията му над града през 1630 г. 

За тези, които обичат пешеходния туризъм, в Меминген има добра новина за тях – там можете да се разходите в подножието на Алпите и да се насладите на гледката на величествените планини. Трекинг мрежата е 1100- километрова, а маршрутите са 79 на брой. Карта на района и инструкции могат да бъдат открити в туристическия център на Меминген.