3 малки европейски града, които ще ви изненадат

  • 3 малки европейски града, които ще ви изненадат
    3 малки европейски града, които ще ви изненадат

Извън космополитните столици и големите мегаполиси, Европа пази своите малки тайни.

Малките градове, някои от които туристически, но никога дори наполовина толкова, колкото големите градове, са местата, където можете да избягате, за да намерите малко спокойствие, да се почувствате добре, удобно и добре дошъл. Това са и местата, където както природата, така и традицията са най-добре запазени, което ви дава възможност да откриете автентичната страна на Европа. Ако това е, което търсите, списъкът по-долу ще ви предостави някои идеи за бъдещите ви пътувания.

1. Торун, Полша

3 малки европейски града, които ще ви изненадат
Снимка: pixabay

Торун, въпреки очарованието си, постоянно се пренебрегва от туристите. Докато всички се отправят към по-големите полски градове, този възхитителен град е там горе, в Северна Полша, изгубен между оживената Варшава и крайбрежния Гданск. Там е и Краков. Опитайте се да влезете в стая с няколко души вътре, и задайте въпрос: „Били ли сте някога в Полша?“ Отговорът най-вероятно ще бъде един от следните: а) Да, бил съм в Краков! Три пъти!; б) Не, не съм, но моят най-добър приятел прекара лятото в Краков миналата година; в) Не, но лелята на дядо ми беше полякиня, тя е от Краков, бих искал да отида там някой ден.

Кажете думата „Торун“ и единствената реакция, която ще получите, ще бъде, че зениците на очите на вашите спътници ще се променят във въпросителни, като в анимационни филми. Освен ако няма само един човек, който е бил там. И ако този човек е бил там, тогава той/тя със сигурност помни. Забравянето на посещение в Торун е трудно. Този сравнително малък, но оживен студентски град е изпълнен със зашеметяваща готическа архитектура. Замъкът, църквите и многобройните музеи насърчават разглеждането на забележителности, а статуята на Николай Коперник гордо стои в центъра на главната пешеходна улица и служи като място за срещи на всички местни жители. Любителите на храната трябва да знаят, че в Стария град има няколко страхотни пиерогарнии (ресторанти, в които се сервират полски деликатеси, наречени pierogi, кнедли) и магазини за продажба на pierniki (традиционни меденки от Торун).

2. Анси, Франция

3 малки европейски града, които ще ви изненадат
Снимка: pixabay

След като влезете в този пленителен средновековен град, част от сърцето ви ще остане там завинаги. Колкото и мелодраматично да звучи, това е истината; никое сърце не може да устои да бъде винаги заобиколено от заснежените върхове на Алпите, искрящите канали и прекрасните къщи. Никъде другаде сладък френски бриош няма такъв вкус. Дори и да не изберете най-добрия буланжер (пекарна), бриошът пак ще бъде възхитителен, защото всичко изядено на това място е просто райско. Има няколко кафенета, където можете да пиете бира или по-скоро да бъдете като местните и да си поръчате чаша вино. През лятото, когато времето е топло, тюркоазения Lac d'Annecy, едно от най-чистите езера в Европа, кани за плуване.

Както всички истински средновековни градове, Анси също има замък, разположен на хълм и с изглед към околностите. Ако искате да си купите нещо красиво, има много шикозни бутици и местни занаятчийски магазини, които продават неща, които ще ви накарат да изглеждате толкова добре, колкото фона на снимките от Анси. За пътешествениците, които не са любители на столиците, този невероятно живописен град може да бъде по-голяма атракция от известния Париж (да, това е опасно твърдение, но солидно подкрепено от факти).

3. Нида, Литва

3 малки европейски града, които ще ви изненадат
Снимка: pixabay

Курортното градче Нида е най-западната точка на Литва и се намира на  Курониан Сплит - извити пясъчни дюни между Лагуната Курониан и Балтийско море. Нида е била рибарско селище и в известен смисъл все още се чувства като такова. Има пристанище, доста голямо като за град с такъв размер, с много рибарски лодки и яхти. Приказните дървени къщи добавят своя чар към общата красота на пейзажа. Нида е част от националния парк Kuršių Nerija, така че природната красота е изобилна. Едно от най-големите съкровища наблизо са дюните. Дюната Парнидис, разположена на юг от града, предлага прекрасна гледка към девствените дюни, които се простират далеч в Русия. Кратка разходка из боровата гора ще ви отведе до прекрасни плажове с бял пясък. Наемането на велосипед е отлична идея. Има писта, която минава покрай Куршската лагуна и минава през много очарователни пейзажи.

Нида е спокоен курортен град и веднага щом пристигнете, ще бъдете запленени от това спокойствие. Дори и да стане малко по-шумно, когато пристигат по-големи групи туристи, пак е спокойно! Нежният бриз, чистият въздух, миризмата на море и недокосната природа са вдъхновение за много известни художници, включително немския писател Томас Ман (дори имал лятна къща в Нида). Френският философ Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар (те прекарват няколко дни на дюните), както и множество литовски художници.