4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 3)

  • 4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 3)
    4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 3)

Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как може да бъде измамен.

Всяка страна обаче си има своите джебчии, които преследват туристите и имат свои трикове, с които да им измъкнат пари. По-долу ще видите списък с неща, за които трябва да внимавате, когато пътувате.

Ето ги и тях:

1. Молба да се подпишете

В Италия, Испания и Чехия

Ако забележите на улицата маса, върху която има разни листове, папки и химикалки, не спирайте от любопитство да разберете за какво е кампанията. Измамниците канят туристите да се подпишат на някакъв лист под най-различни претексти. След като „жертвата“ остави подписа си, ще ви накарат да направите дарение дори само под предлог, че вече сте използвали лист хартия и химикалка. Когато възразите, ще ви обяснят, че това условие е записано на листа, който вече сте подписали – с дребен шрифт и на местния език, разбира се.

2. Купуване на апартамент

В Египет

Дружелюбен и усмихнат непознат пита турист дали му харесва почивката в страната и дали биха я посетили отново. Ако отговорите положително, измамникът ще започне да ви убеждава за всички ползи да си закупите апартамент в този район. Изведнъж съвсем случайно се оказва, че новият ви „приятел“ познава добър брокер, който ще ви направи супер изгодно предложение. Цената на апартамента варира между 5000-7000 долара, но за да не ви изпревари някой друг купувач, трябва да оставите съвсем малък депозит от 200 долара. Както вероятно вече се досещате, никога повече няма да видите потенциалния си имот, след като човекът си получи парите.

3. Танцуващи анимационни герои от хартия

В Италия, Полша, Румъния и Испания

Докато се разхождате по улиците на тези държави, е много вероятно да видите човек с музикална колонка и хартиени анимационни човечета, които танцуват отстрани. На пръв поглед изглежда наистина интригуващо. Най-вероятно ще привлече вниманието ви и ще спрете да погледате. Тези анимационни фигури обикновено се продават за 2 евро, като продавачът ви убеждава, че танцуват под въздействие на звуковата вълна от колонката. В действителност обаче си купувате обикновени хартийки за тези пари. Истината е, че към всяка фигурка има закрепена тънка, почти невидима нишка – така измамникът ги контролира.

4. Местна валута

В Египет, Чехия и Италия

 

 

Преди да посетите дадена държава, е необходимо да се запознаете с местната и валута. Важно е да знаете каква валута се използва в момента и каква вече не се използва на територията на страната. Например в Италия могат да ви върнат ресто лири вместо евро центове. Трябва да знаете обаче, че лирата е официално заменена с еврото от 1 януари 2002 г. В Чехия дори може да ви върнат български левове вместо чешки крони. Друг търговски трик е, че търговците често не пишат валутата до обявената цена на стоката. По този начин преценяват на момента и според купувача каква валута да му кажат. Винаги питайте в каква валута е обявената цена, за да не заплатите десеторно повече някоя стока.