4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 1)

  • 4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 1)
    4 начина как може да бъдете излъгани като туристи (част 1)

Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как може да бъде измамен.

Всяка страна обаче си има своите джебчии, които преследват туристите и имат свои трикове, с които да им измъкнат пари. По-долу ще видите списък с неща, за които трябва да внимавате, когато пътувате.

Ето ги и тях:

1. Сметката в ресторанта

В Италия, Гърция и Чехия

Италианците също обичат да се възползват от факта, че туристите не говорят езика им. Поради тази причина често се случва да добавят към сметката услуги като „салфетки“, „покривка за маса“, „прибори за хранене“, „климатик“ и други подобни основни и съвсем естествени за всеки ресторант неща. Звучи абсурдно, но се случва. Затова ако нещо ви съмнява в крайната сметка, помолете да ви донесат менюто и просто сравнете цените. Продавачите в магазините също обичат да предлагат „специални цени“ за туристи, затова ще ви излезе много по-евтино и безопасно да пазарувате от магазини, които се намират на голямо разстояние от популярните туристически атракции и райони. В Чехия например оставят на масата в ресторанта панерче с апетитни току-що изпечени гевречета или топъл хляб. Туристите си похапват, разбира се, изкушени от аромата, мислейки си, че това е комплимент от заведението. Истината обаче е малко по-различна и има шанс да я разберете, когато накрая ви бъдат начислени към сметката. В някои случаи цената им е доста солена, така че ви съветваме, преди да се изкушите да похапнете, да се осведомите дали поставената на масата храна е безплатна. В кафенетата в Чехия обичат да начисляват допълнително пари за „прибори“, въпреки че в повечето случаи това е упоменато в менюто. При всички положения бъдете нащрек, за да избегнете неловки ситуации.

2. Национални облекла

В Русия 

Докато се разхождате, не е изключено да се появи някой фотограф, който да ви предложи да ви предложи да ви снима с типични национални облекла. Цената обикновено е съвсем поносима – около 2 евро. Само че има уловка – фотографът е „пропуснал“ да ви каже, че тази цена е само за една дреха, а не за целия костюм.

3. Търсене на багажа 

В Бали

Ако не можете да откриете багажа си на летището, бъдете сигурни, че много скоро няколко души в униформа ще дойдат и ще ви предложат помощта си. Вещите ви ще бъдат намерени, но тези приятели ще поискат заплащане за услугата – обикновено около 10 долара на човек.

4. Помагачи

В Италия, Испания, Египет и Бали

Ако някой човек на улицата ви предложи дори и най-малката помощ, не се срамувайте да попитате директно колко ще ви струва това. На летището например не е изключение да видите как някой се притичва на помощ и ви взима багажа, за да го занесе до такситата отвън. Със сигурност ще ви поиска пари за това. Могат дори да предложат да ви снимат с телефона ви, но имайте предвид, че ще бъдете таксувани и за това. Да не говорим, че ако си дадете смартфона на някого, за да ви снима, много вероятно е той да избяга с него. Нещо, което със сигурност не искате да се случи. В Египет например е обичайна практика от туристите да се иска заплащане за всякакви услуги, които са им били натрапени. Минава някакъв човек покрай вас и ви пита накъде отивате. Ако му кажете, този напълно непознат човек ще тръгне с вас и накрая ще поиска да му платите за услугите му на „туристически гид“. Затова най-добре избягвайте да питате случайни хора за правилната посока в Египет.