4 съвета за начинаещи сноубордисти (част 1)

  • 4 съвета за начинаещи сноубордисти (част 1)
    4 съвета за начинаещи сноубордисти (част 1)

Сноубордът е фантастичен зимен спорт и е чудесен начин да се насладите на планината през зимата. Може да отнеме известно време, за да стигнете до добро ниво каране, но щом го достигнете там, за вас ще са малко нещата, които са по-приятни от плъзгане по снежните склонове, докато вдишвате свеж планински въздух и се наслаждавате на прекрасната природа природа наоколо.

Ако обмисляте сноуборд или отивате на първото си пътуване – подбрали сме за вас няколко съвета за съвсем начинаещи сноубордисти.

Ето ги и тях:

1. Знайте границите си

Първо, като начинаещ сноубордист е много важно да знаете границите си и да не се напъвате твърде много. В това число – да не се притискате да прекарате цял ден по пистите, както и да не се предизвиквате с по-трудните писти (често това са червени и черни). Разбира се, те може да звучат забавно и да предлагат невероятна природа, но те могат да се окажат прекалено голямо предизвикателство, което многократно увелича шансовете за падане. Струва си да запомните, че, ако се упражнявате достатъчно, ще стигнете до ниво, където можете спокойно и безопасно да правите по-стръмните писти, така че просто бъдете търпеливи и си дайте достатъчно време. Излишните рискове никога не са препоръчителни. 

2. Носете предпазители за китки

Предпазителите за китки помагат да защитите китките си, ако паднете на ръцете си. Ако трябва да сме честни, те не могат на 100% да ви попречат да си счупите китката при много тежки падания, но определено могат да ви помогнат да ги защитите и да предотвратите по-сериозни наранявания. Освен това те не са кой знае колко скъпи, така че няма причина да не ги купите.

3. Избягвайте черни писти

Черните писти често са най-трудните или опасни писти в ски курортите и в повечето случаи са изключително стръмни. Затова ви съветваме да ги избягвате, докато не се почувствате уверени, за да се пуснете по тях без страх.

4. Знайте кога да спрете

Тъй като сноубордът е страхотен зимен спорт, може да бъде изкушаващо да направите последно спускане, след което и още едно и още едно... Ако обаче сте били на склоновете през по-голямата част от деня, може да се чувствате уморени. Това означава, че е по-вероятно да направите грешки или рекциите ви да бъдат по-бавни, ако срещнете неочаквани неравности, които могат да ви извадят от равновесие. Друго нещо, което често се случва в ски курортите (особено в слънчевите дни) е, че снегът може леко да се разтопи, което означава, че може да намерите ледени петна. Тези хлъзгави места могат да ви накарат да загубите равновесие и да паднете. Затова не пренебрегвайте умората и спрете навреме – не сте на състезание.