5 факта за самолетите срещу страх от летене

  • 5 факта за самолетите срещу страх от летене
    5 факта за самолетите срещу страх от летене

Знаем, че сред вас, пътешественици, все още има и такива, които се страхуват от полети. 

Затова сме ви подбрали 5 факта за самолетите, които да ви накарат да се почувствате по-сигурни, когато пътувате с тях.

1. Въздушният транспорт е най-безопасният   

Някой казвал ли ви е, че е много по-вероятно да умрете в автомобилна катастрофа, отколкото в самолетна? Е, това действително е вярно. Освен това е много по-вероятно е да бъдете ударени от мълния, отколкото да преживеете самолетна катастрофа. Важно е също да се отбележи, че повечето инциденти в авиацията не са фатални. В по-голямата част от случаите самолети губят височина, плъзгат се по пистата или попадат в екстремни турбуленции, което обаче няма фатални последствия за пасажерите. 

2. Самолетите преминават през редица тестове преди да излязат от заводите

Самолетите преминават през изключително сериозни тествания преди да излязат от завода, а и след това. Освен за начина на изпълнение на отделните елементи, самолетите се тестват и за други извънредни ситуации, като например удар от мълния и загуба на гориво.

3. Кислородните маски може да спасят живота ви

Кислородните маски се използват, когато има загуба на налягане в кабината. При такава ситуация, ако не сложите маската, можете да загубите съзнание за по-малко от 15 секунди поради липса на кислород. Начинът, по който те осигуряват кислород, е прост. В самолетите се използват химични генератори на кислород, известни като кислородни свещи. Това са химични вещества, които при изгаряне отделят кислород в качеството на газ – страничните продукти от изгарянето се филтрират по пътя, а кислородът постъпва в маската, докато цялата смес не изгори. Когато дръпнете маската върху лицето си, механизъм с пружина стартира химична реакция, която генерира кислород, който ще ви стигне за около 13 минути.

5 факта за самолетите срещу страх от летене


4. Всички самолети могат да летят безпроблемно и с един двигател

Може да изглежда така, като че ли двигателите са единственото нещо, което държи самолета в небето, но те са само част от цялото. Те осигуряват тяга, което е важно, но самолетът може да лети, дори когато един от тях се повреди. Всички самолети обаче са проектирани така, че да работят добре и само с един двигател. Ако пък се повредят и двата двигателя, самолета ще се плъзга по небето, а всеки опитен пилот може да приземи такава машина. След като се повредят и двата двигатели на даден самолет, той все още има скорост, благодарение на инерцията и гравитацията. Скоростта е повече от достатъчна, самолетът да не падне веднага от небето.

5. Турбуленциите не са заплаха за безопасността на пасажерите

Турбуленциите са неудобство, но не и опасност за живота на пътниците. И все пак, ако искате да намалите шансовете да попаднете в турбуленция, Националната метеорологична служба препоръчва да се резервират полети рано сутрин или около залез слънце, когато слънцето не нагрява силно земната повърхност и атмосферата е по-стабилна. Освен това, избирайте мястото си, така че да е директно върху крилата на самолета. Ако седите на седалка близо до носа и опашката ще усещате движението най-силно.