5 морски музея в Европа, които трябва да посетите

  • 5 морски музея в Европа, които трябва да посетите
    5 морски музея в Европа, които трябва да посетите

Европейският атлас на моретата показва местоположението на 36 изключителни морски музея, включително „Galata Museo del Mare“ в Генуа, най-големият морски музей в Средиземно море.

Европейските морски музеи предлагат уникални преживявания за откриване на нашата морска история. Например в Естонския морски музей посетителите могат да разгледат „Подводницата Lembit“, най-старата подводница, която все още плава в света и сега е превърната в кораб-музей в Талин.

Само в Дания има пет морски музея. Търговията на Дания с Китай и Индия, модели на кораби, картини, фотографии и свързани с тях артефакти, илюстриращи Наполеоновите войни, са само малка част от изключителните колекции, които посетителите могат да намерят в тази скандинавска страна.

Морските музеи гарантират, че древните и исторически артефакти и плавателни съдове са запазени в оптимални условия и са достъпни за общ интерес, за академично изследване и за обществено образование.

1. Национален морски музей, Лондон

5 морски музея в Европа, които трябва да посетите
Снимка: Кейти Чан

Разположен в обект на световното наследство в Гринуич, Националният морски музей е открит от крал Джордж VI през 1937 г. Много от галериите вътре са безплатни за посещение, разказвайки истории от Арктика до тихоокеанските острови. Любителите на историята ще се насладят на изложбата на мореплавателите на Тудорите и Стюартите, с повече от 150 предмета, които помагат да се обясни как Великобритания се е превърнала във водеща морска сила, докато галерията Nelson, Navy, Nation изследва централната роля на Кралския флот през 18 век и икони на морето през това време – като Хорацио Нелсън. Намерете самонасочващ се маршрут на галериите на уебсайта.

Повече информация: rmg.co.uk

2. Морски музей Галата, Италия

5 морски музея в Европа, които трябва да посетите
Снимка: CAPTAIN RAJU

Най-големият морски музей в Средиземно море може да се намери в пристанищния град Генуа, Италия. На четирите етажа изложбено пространство се разгръща историята на Генуа и нейната история с ветроходство и море. Един от най-известните му експонати е неговата реконструкция на галера от 17-ти век, на която посетителите могат да се качат на борда, както и открита подводница, наречена Nazario Sauro S 518. Наред с колекциите от картини, морски карти и атласи, има цяла изложба, посветена на историята на италианската миграция, с интерактивни и завладяващи преживявания, които оживяват нейните истории.

Повече информация: museidigenova.it

3. Морски музей в Рейкявик, Исландия

5 морски музея в Европа, които трябва да посетите
Снимка: © Мосбато

Не е изненада, че Исландия има тясна връзка с морето и риболова, поради изолираното си местоположение в средата на Северния Атлантически океан. Разположен в сграда, която някога е била завод за замразяване на риба, това е постоянна изложба, озаглавена „Риба и хора“, която се стреми да задълбочи знанията на посетителите за съжителството на исландците с морето от векове и как рибната индустрия е оформила нацията. Машинното отделение и пристанището са домакини на временни експонати, а отвън в пристанището има два плаващи експоната: корабът на бреговата охрана Óðinn и влекачът Magni.

Повече информация: borgarsogusafn.is

4. Ротердамски морски музей, Холандия

5 морски музея в Европа, които трябва да посетите
Снимка: Марко де Суарт

Празнувайки своята 150 годишнина през 2024 г., Ротердамският морски музей е един от най-старите в света. Излагайки повече от един милион предмета, датиращи от 15-ти век до наши дни, колекциите му имат за цел да покажат огромното въздействие, което корабоплаването има върху ежедневието. Един от най-ценните предмети е неговият модел Mataro, представяне на товарен кораб от 15-ти век и най-старият по рода си в Европа. Смята се за важен източник на информация за това какво е представлявало корабостроенето през Средновековието. Неговото музейно пристанище също е дом на исторически кораби и кранове, като получавате представа за началото на Ротердам от това пристанище.

Повече информация: maritiemmuseum.nl

5. Естонски морски музей, Талин

5 морски музея в Европа, които трябва да посетите

Този музей, основан през 1935 г., е разделен на две места: Дебелата Маргарет и Пристанището на хидропланите – последното наскоро е претърпяло обширно обновяване. Тук ще намерите подводницата Lembit, хидроплана Short 184 и останки от един от най-старите кораби в Естония, наред с други исторически кораби. Приблизително на 20 минути пеша, Дебелата Маргарет е 500-годишна артилерийска кула, в която се помещават средновековни останки от кораб, изложба на модели на кораби и интерактивни дисплеи. Около 100 000 обекта са разпръснати наоколо.

Повече информация: meremuuseum.ee