5 причини да посетите Боробудур, Индонезия

  • 5 причини да посетите Боробудур, Индонезия
    5 причини да посетите Боробудур, Индонезия

Също толкова впечатляващ, колкото Мачу Пикчу, древният будистки храм Боробудур в Индонезия се смята за едно от големите чудеса на света. Но знаехте ли, че има толкова много за откриване наблизо?

1. Самият великолепен храм Боробудур

Замислен с будистка визия, Боробудур стои на хълм, гледащ през мъгливи равнини към планините отвъд.

Това е най-големият будистки храм в света, изграден от над два милиона камъка. Той се отличава с изящни релефи, издълбани в камък, както и прочутите си камбановидни ступи, всяка от които съдържа статуи на Буда, гледащи спокойно в далечината.

5 причини да посетите Боробудур, Индонезия
Снимка: pexels

Тук изгревите и залезите са изключително специални – силуетът на храма на фона на небе с оранжеви ивици е необикновена гледка. По това време има допълнителна такса за посещение, но си заслужава цената.

Помислете за посещение по време на Весак, будистки фестивал, който се провежда тук всеки май. Когато падне нощта, процесия от монаси в шафранови одежди върви пет мили от храма Мендут до Боробудур, носейки свещи. Храмът е специално осветен и след вечер на песнопения и молитви монасите пускат запалени фенери в нощта.

2. Също толкова впечатляващият храм Прамбанан

5 причини да посетите Боробудур, Индонезия
Снимка: pexels

Там, където Боробудур е най-големият будистки храм в Индонезия, Прамбанан е най-големият хиндуистки храм в страната.

Построен през девети век, обектът на световното наследство е дом на руините на 244 храма. Най-впечатляващите са група от сложно издълбани канди (кули), изсечени от сив камък, които се издигат над тучните зелени равнини, които ги заобикалят.

Посветен на трите най-велики богове в индуистката митология – Шива, Вишну и Брахма – комплексът се намира на изток от Джокякарта и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1991 г. Това е голямо място, така че помислете дали да не наемете велосипед, за да посетите външните руини.

Има и отстъпка за входа, ако закупите комбиниран билет за Прамбанан/Боробудур.

3. Джокякарта и нейните царски чарове

Джокякарта е културното сърце на Ява. Освен това е кралски град: султан все още живее в историческия кратон (дворец) в сърцето на града.

Именно тук се пазят древните традиции и изкуства. Най-модерните нови кафенета, ресторанти и галерии на Ява го правят идеалната база за едно цялостно посещение на Боробудур и околните атракции.

Kraton трябва да е на първо място в списъка ви. Ако имате късмет, ще можете да хванете гамелан концерт на традиционно танцово представление. След това се насочете към околния кампунг (квартал) – лабиринт от тесни улички и стари къщи – за вкус на старата Йогяката, включително вкусна улична храна от търговците по улица Тугу.

4. Примамващата красота на платото Диенг

5 причини да посетите Боробудур, Индонезия
Снимка: pexels

Местните жители наричат ​​платото Диенг „Жилището на боговете“ и не е трудно да се разбере защо. Интригуващ пейзаж от тучни терасовидни полета, цветни езера, серни извори и гейзери, той напомня на Националния парк Йелоустоун в САЩ – но със странния древен хиндуистки храм, осеял пейзажа.

Районът е най-добре да се изследва пеша, с редица туристически пътеки, водещи до най-известните забележителности, включително кратера Сикиданг, където можете да видите бълбукаща кал и горещи извори, както и малки села с цветни пазари и приятелски настроени, макар и любознателни, местни жители.

Хората, които живеят тук, смятат платото за свръхестествено, място на природна магия. Без съмнение ще омагьоса и вас.

5. Мистериозните пещери Йомбланг

5 причини да посетите Боробудур, Индонезия
Снимка: pexels

Jomblang е една от най-големите пещери в Индонезия и изследването й е едно от най-приключенските неща, които можете да правите в тази част на страната. Заобиколен от гъста гора и дълбочина 60 метра, влизате, като ще бъдете спуснати с въже, използвайки количка, поставена в края на входа.

Пещерата може да бъде посетена само като част от обиколка, така че ще имате под ръка опитни инструктори по пещерно изследване, които да ви пазят. След като бъдете спуснати в пещерата и сте се изкатерили до сборната точка, отделете малко време, за да погледнете назад. Светлината струи през входа, създавайки неземна гледка, която местните наричат ​​„Светлината на небето“.

По-дълбоко в пещерата ще откриете лабиринт от свързващи се пещери, красиви сталактити и сталагмити и подземна река. Някои обиколки предлагат възможност да се спуснете с тръба по кристално чистите води на реката.