5 съвета за по-еко почивка

  • 5 съвета за по-еко почивка
    5 съвета за по-еко почивка

Почивка, ваканция, забавление - всичко звучи страхотно. 

Това, че сте на почивка, означава да си починете от ежедневните задължения, но не означава, че не можете да я направите и по-еко!

Ето 5 прости неща, които можете да продължите да правите, дори когато се приберете вкъщи!

1. Изгасете светлините

5 съвета за по-еко почивка
Снимка: pixabay

Разбира се, че сте дошли на почивка, за да се отпуснете и да не мислите за нищо, но защо да не направите нещо толкова елементарно, което едва ли ще ви затрудни.

Не оставяйте навиците си за енергийно спестяване вкъщи. Изгасянето на светлините, когато излезете от банята и хотелската стая, е толкова лесно и спестява енергия! Ще отнеме няколко секунди, а ако всички го правим със сигурност ще има резултат и значение.

Дори не искате да знаете колко светлини са останали включени през целия ден в хотелските стаи! Представете си, ако ВСЕКИ в хотела е отделил време да изключи осветлението си, когато излезе от стаите си?

Така че, преди да се втурнете на плаж, на басейна, да практикувате йога или на някое друго слънчево приключение, не забравяйте, че МОЖЕТЕ да пътувате и да бъдете по-еко - просто изгасете светлините!

2. Използвайте кърпите повторно

5 съвета за по-еко почивка
Снимка: pixabay

Едно от любимите неща за всички, които отиват на почивка, е, че оставят домашните си задължения вкъщи. Което изключва и прането - Ура!

Лесен начин да пътувате еко е да държите хавлиите си закачени на закачалката, а да не ги хвърляте на пода - така може да ги използвате няколко дни.

Повечето хора вкъщи използват една и съща хавлия няколко дни, но на почивка решават, че трябва да я сменят всеки ден. Защо е нужно?

Много хотели оставят напомнящи знаци и табели за повторна употреба на кърпи, за да се спести енергия. 

Ако оставите кърпите си на пода (примамливо, знаем!), вероятно ще се приеме, че са мръсни и ще се окажат в прането.

Така че, бъдете по-внимателни и екосъобразни и закачете хавлиите!

3. Вземете соларно зарядно

5 съвета за по-еко почивка
Снимка: pexels

Не че зареждането на мобилен телефон в хотелската ви стая използва толкова много енергия, но е толкова готино да използвате вместо това силата на слънцето!

Всичко, което трябва да направите, е да го изложите на слънце и да включите устройството си! Това е толкова просто и наистина работи!

4. Не взимайте сламки!

5 съвета за по-еко почивка
Снимка: pixabay

Друг любим, нелепо прост начин да пътувате зелено на почивка е да правите това, което трябва да правите и у дома - да пропуснете пластмасови сламки!

Можете да използвате алтернативи на пластмасовите сламки, които вече започват да стават все по-популярни. Има дървени, бамбукови и какви ли не други сламки за многократна употреба.

5. Отворете прозореца

5 съвета за по-еко почивка
Снимка: pixabay

Толкова е хубаво да си навън и да дишаш чистия океански въздух на плажна ваканция, нали?! Не знаем защо, но просто ни кара да се чувстваме щастливи и спокойни. Същото важи и когато сме на планина, море и т.н.

Възползвайте се от този океански въздух и отворете прозореца в хотелската си стая!

Това е чудесен начин да си починете от дишането на прах и други въздушни алергени, но също така и лесна възможност за запазване на енергията. Възползвайте се от това!

Само не забравяйте, ако отваряте вратите, не забравяйте да изгасите климатика. Няма да пестите енергия чрез охлаждане на стаята и на външното пространство!