Едно пътуване до Португалия е колкото историческо приключение, толкова и кулинарно преживяване. Като за начало, най-важното, което трябва да знаете е, че португалската храна е много, много вкусна!
Тези 5 традиционни ястия определено го доказват! Обикновено подправени с чесън, вино и сос от лют червен пипер (наречен "пири пири"), португалските рецепти ще ви очароват с характер и аромат. Докато пътувате през страната, очаквайте смесица от месо, морски дарове и зеленчуци в менютата на ресторантите. Трябва да знаете, че всеки регион и град има свои специалитети, които са много различни, но еднакво вкусни!
Кухнята в Порто съответства на неговото интересно местоположение - между море и планина, затова очаквайте по много от всичко. Тук ще се насладите и на изобилие от най-различни супи.
Запишете си тези 5 ястия, за да ги опитате, когато пристигнете в Порто!
Калдо верде (Caldo Verde)
Това е португалската зелена супа. Буквално значи „зелен бульон”. Тя се приготвя много лесно, но е изключително здравословна и най-вече вкусна. Основият продуст в нея, на който дължи зеления си цвят, е вид плосколистно зеле, "couve galega", което е от семейството на броколите. Може да се замени със зелено (къдраво) зеле. В супата има още и чорисо - вид пушена полуизсушена наденица. Добавя се и чесън за още по-невероятен вкус.
Трипас а Мода ду Порту (Tripas à Moda do Porto)
Да отидете в Порто и да не опитате това ястие, е почти равносилно на престъпление. Трипас а Мода ду Порту е яхния с парченца шкембе, наденица и бял боб. Според една легенда, в години на война, жителите на града събрали всичкото месо, което имали, и го дали на заминаващите на поход войници. За себе си оставили само вътрешностите, поради което им се наложило да измислят как да се справят с тях. И така се родило това ястие. Заради него населението на Порто продължава да бъде наричано "tripeiros” (трипейруш), т.е. "ядящи шкембе".
Франсезиня (Francesinha)
Това е може би най-оригиналното португалско ястие, което всъщност е сандвич. Създадн е през 50-те години на миналия век. На португалски "francesinha” означава "малка французойка", защото ястието е измислено от португалски готвач, работил във Франция. Франсезинята се прави от две големи филии хляб, между които има шунка, наденица, пържола и поне още един или два вида месо. Отгоре е разтопено огромно парче кашкавал и всичко това плува в червеникав сос, чиято рецепта е тайна. Всеки готвач го приготвя по свой си начин, но ние със сигурност знаем, че в него има бира, портвайн, домати и нещо люто.
Козидо а Португиза (Cozido a Portuguesa)
Това е вид яхния, която се прави от различни видове месо, сервирани заедно със зеле, моркови, лук и картофи. Всеки град оставя своя собствен белег по тази популярна рецепта, а посещението в Северна Португалия е непълно, без да се отдаде на поне веднъж.
Бакаляу ком Натас (Bacalhau com Natas)
Треската е най-популярната риба в португалската кухня - факт, доказан от стотиците начини да се подготви. Твърди се, че те са 365 - по един за всеки ден от годината. Това ястие обаче е истински шедьовър, защото рибата се поднася с много ароматен и вкусен сметанов сос. Сигурни сме, че ако си го поръчате, веднага ще му се нахвърлите и вкусните спомени дълго ще останат в съзнанието ви!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!