5 от най-необичайните градини в Европа

  • 5 от най-необичайните градини в Европа
    5 от най-необичайните градини в Европа

Европа има много и прекрасни градини, но има и такива със странни дизайни и завладяваща история, от масони до плаваща градинска мрежа, която чака да бъде открита.

А сега нека надникнем в някои от най-необичайните градини в Европа и да видим какво ще открием там:

1. Куинта да Регалейра, Синтра, Португалия

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: pixabay

Дворецът Пена в Синтра може да бъде очевидният и очакван избор за туристите, но в близост до Куинта да Регалейра може би се предлагат по-странни гледки с по-малко тълпи. Това имение е персонализирано между 1898-1912 г. от бизнесмена Антонио Аугусто Карвальо Монтейро и неговия архитект Луиджи Манини, за да включва градина, непозната от фантастиката.

Манини отразява еклектичния вкус на работодателя си с напомняне за изкуството на Ренесанса, готическата архитектура, гръцката митология, литературата на Данте и Милтън и символите, използвани от рицарите тамплиери, розенкройцери и масони. Фантастичните дизайни ще се харесат и на феновете на Game of Thrones.

Куинта да Регалейра разполага с гротове, пещери, тайни тунели и фонтани, всички с цветни имена, като „Фондация на изобилието“ и „Портал на пазителите“. 

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: pixabay

Най-драматичното е „Кладенеца на посветените“ - кула, насочена към Земята, в комплект със спирално стълбище, използвано за масонски церемонии, което не можете да си позволите да пропуснете. Ако трябва, направете обиколка с екскурзовод, но самонасочваната опция с карта в ръка е по-забавна.

2. Ботаническа градина на покрива на Варшавския университет, Варшава, Полша

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: wikimedia

Ландшафтният архитект Ирен Байерскą вижда нейната градина на покрива от 17 000 кв. м в Библиотеката на Варшавския университет като „жив организъм“. Външните стени на библиотеката са покрити с тропически растения и лозя, което дава на посетителите намек за това, което предстои. Градината на покрива има две обособени зони, всяка с поточе, съединено с фонтан и пешеходни пътеки, облицовани с пълзящи растения.

Долното ниво, изпъстрено със скулптури, има собствено езеро с патици, докато горното ниво се разделя на цветни растителни секции. Например, лилавият раздел съдържа корейски люляк.

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: wikimedia

В цялата градина прозорците и панелите дават отблясъци към библиотеката отдолу, напомняйки ви, че сте на върха на сграда, а не на приземния оазис.

15 години след старта си, градината на покрива остава популярна сред местните семейства и туристи, както и студенти в този зелен град. Отворен е през цялата година.

3. Абатство Кайлмор Викторианска стена, Коннемара, Ирландия

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: pixabay

От сладък грах до рододендрони, никое растение не расте в градината на викторианската стена в Кайлмор, освен ако не е било на разположение на викторианските градинари. Дори саксиите и градинските тела са оригинални, което ви кара да се чувствате сякаш сте се върнали назад във времето.

За разлика от шестте декара цветни лехи и зеленчукови парцели, околностите са непокътнати.

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: pixabay

Разходете се около имението от 1000 акра, за да разбере защо първоначалните му собственици Мичъл и Маргарет Хенри обичат Коннемара. Те са построили замъка и градината тук на изсушени блатисти земи през 1867 г. с 21 отоплявани оранжерии, включително бананова къща и лозарска изба.

Кайлмор изпада в лошо състояние след смяна на собствеността, но е възкресен от група монахини от Бенедиктин, бягащи от разрушения от Втората световна война. Докато самото абатство се е запазило през следващите десетилетия, градината не е възстановена във викторианската си слава до 2000 г., когато са разкрити оригиналните пътеки.

4. Hortillonages, Amiens, Франция

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: wikimedia

Плаващите градини на Амиен, известни като Hortillonages, се отглеждат от Средновековието. Те се разпростират на 300 хектара мочурища, свързани с водни канали (рие). Разгледайте ги на екскурзоводска следобедна разходка с лодка, карайте по речните пътеки, разходете се или отидете на каяк, избягвайки лебеди и патици по маршрута.

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: wikimedia

Има приблизително 1000 индивидуални градини, всички без пестициди, които се използват най-вече за почивните дни през уикенда или за градинарски проекти. Само седем пазарни градинари (Hortillons) печелят тук. Няма два парцела, които са идентични, а някои остават диви. Малцина имат електричество, но Hortillonages започват само на няколко минути пеша от катедралата в Амиен, така че тази култивирана пустиня е достъпна.

Тъй като Hortillonages са в Сом, район, завинаги свързан с Втората световна война, плаващите градини могат да донесат душевна почивка на посетителите.

5. Eden Project, Корнуол, Великобритания

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: pixabay

Проектът Eden отваря врати през 2001 г. в бивша кариера и се състои от няколко градини: някои открити, а други подредени в гигантски биоми (био куполи) с микроклимат. Независимо дали ходите по тропически „облачен мост“, разглеждате гигантска пчелна скулптура или минавате покрай някоя изложба, навсякъде има поставено съобщение за опазване на тези достойните за Instagram гледки.

5 от най-необичайните градини в Европа
Снимка: pixabay

Въпреки че Eden е подходящ за деца, можете да го оцени и всеки възрастен, от дегустация на баобабни смутита до откриване на растителни екстракти, използвани в обезболяващи. Здравословната храна в кафенетата също е изкушаваща.

Най-новата атракция е градината Западна Австралия.