Най-красивите ботанически градини в света

  • Най-красивите ботанически градини в света
    Най-красивите ботанически градини в света

Дом на редки растения, оазис на спокойствие и места с изключителна красота, тези зашеметяващи ботанически градини са живото, дишащо сърце на градовете, които обслужват.

Нека разгледаме най-красивите ботанически градини в света и да помислим коя от тях най-много ни е впечатлила и искаме първа да посетим.

1. Jardim Botânico, Рио де Жанейро, Бразилия

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: wikimedia

Разположена в подножието на планината Корковадо, под зоркия поглед на Христос Изкупителя, 140-хектарният Jardim Botânico в Рио е дом на над 6 500 вида растения. 

Основан през 1808 г. от португалския крал Йоан VI, паркът първоначално е бил предназначен да аклиматизира подправки като индийско орехче, черен пипер и канела от Западната Индия, преди да бъдат внесени в Европа. Той е отворен за обществеността през 1822 г. и продължава да бъде един от най-важните ботанически изследователски обекти в Бразилия. 

Градините са популярни и сред наблюдателите на птици, които идват да наблюдават рядко срещания бял врат, който е по-лесен за забелязване тук, отколкото в дивата природа.

2. Бруклинска ботаническа градина, Ню Йорк, САЩ

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: pixabay

Разположена в квартала на "Проспект парк", тази 52-декара градина е основана през 1910 г. и има над 900 000 посетители всяка година. Той може да се похвали с над 200 черешови дървета, включително 42 различни видове и култивирани сортове, което го прави едно от най-добрите места извън Япония за разглеждане на вишневи цветове.

Консерваторията Steinhardt разполага с богата колекция от стайни растения в три павилиона с контролиран климат, по един за тропически, топли умерени и пустинни флори. Има също художествена галерия и Детска градина, която е най-старата непрекъснато действаща детска градина в рамките на ботаническа градина в света.

3. Сингапурска ботаническа градина, Сингапур

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: pixabay

Сингапурската ботаническа градина седи на ръба на оживения Орчард Роуд повече от 158 години и е единствената тропическа градина, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Освен това е нещо като мека за любителите на орхидеи, с над 20 000 примера на това нежно цвете, изпъстрени около площадката.

Тази ботаническа градина с площ 183 декара също има детска градина, градина с джинджифил, тропическа гора и много диви маймуни. Това е и една от най-популярните туристически атракции в Сингапур.

4. Кралски ботанически градини, Сидни, Австралия

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: wikimedia

Седейки на ръба на извисяващия се централен бизнес район на Сидни, Кралските ботанически градини заемат централно място в пристанището на Сидни, с красивата сграда на операта, стояща в западната част. Открита през 1816 г., градината е най-старата научна институция в Австралия.

Паркът също е бил дом на огромно стадо плодови прилепи, изчислени на над 20 000. По ирония на съдбата прилепите се преместват в родните храсталаци в северната част на града, които били предназначени за унищожаване, за да се направи път. Изграждането на пътя е забавено в очакване на екологична оценка на благосъстоянието на прилепите. 

5. Кралски ботанически градини, Кю, Англия

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: wikimedia

Кралската ботаническа градина, до Темза в Кю, е най-голямата колекция от растения в света. Основана през 1840 г., тя има над 30 000 различни видове растения, един от най-големите хербариуми в света и библиотека с над 750 000 тома, включително безценни текстове на известни ботаници като Джоузеф Бенкс.

Паркът включва също Къща с водни лилии, палмова къща и консерватория и е една от трите ботанически градини, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

6. Ботанически градини в Денвър, Колорадо, САЩ

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: pixabay

Ботаническите градини в Денвър не само че разполагат с най-голямата колекция от растения от студен умерен климат в Северна Америка, но и могат да се похвалят с амфитеатър, който е домакин на концерти през лятото. 

23 акра градини са разположени на старото гробище Проспект Хил. Докато по-голямата част от телата са били извадени през 1893 г., някои от тях са известни бандити от времето на Дивия Запад, още повече са били „възстановени” оттогава, включително четири гроба, открити по време на обновяването на напоителните и парникови системи на парка през 2010 г.

7. Национална ботаническа градина в Кирстенбош, Кейптаун, Южна Африка

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: wikimedia

Разположена срещу източните склонове на планината Кейптаун, Националната ботаническа градина Кирстенбош е една от най-красивите в света. Тя е първата, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и една от малкото в света, която отглежда само местни растения. А някога е била разрушена ферма, обрасла с метлици, диви прасета и ръждясали селскостопански машини.

Стогодишнината от основаването на парка през 1913 г. бе отбелязана със строежа на алеята за вековни дървета Canonary, извит мост от стомана и дървен материал, който се навива и потапя през и над дърветата на Арборетума. Той е бил вдъхновен от змийски скелет и е наречен от местните жители „The Boomslang“ (дървесна змия).

8. Ботаническа градина в Монреал, Канада

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: pixabay

Ботаническата градина в Монреал е основана през 1931 г. и остава популярен оазис в сърцето на града. Тя включва китайска градина с колекция от бонсай и пенджинг, японска градина, която е населена с японски растения, и градина на Първите нации, населена единствено с канадски растения.

Паркът е известен и с причудливите си арт инсталации. 

9. Тропическа ботаническа градина Nongnooch, Тайланд

Най-красивите ботанически градини в светаСнимка: pixabay

Разположена на 500 декара подвижни хълмове и долини зад Патая, ботаническата градина в Nongnooch е рожба на г-жа Nongnooch, която беше вдъхновена от красотата на световно известни градини, за да превърне овощната си градина в тропическа градина от декоративни цветя и растения. Открит за обществеността през 1980 г., той бързо се превръща в една от най-популярните атракции в региона.

Градините са поразителна смесица от тайландска архитектура и градини в европейски стил. Има френска градина и Европейския градина, както и цветна долина и орхидеена градина. Долината на динозаврите, включваща реплики на яйцераптори, стиракозаври и циролофозаври в натурален размер, е скорощно допълнение към атракциите на парка.