7 любопитни факта за Австралия

  • 7 любопитни факта за Австралия
    7 любопитни факта за Австралия

Австралия е страна, която е предпочитана от мнозина като туристическа дестинация – тук прииждат пътешественици от цял свят, за да попият от атмосферата на това уникално красиво място.

Страната безспорно е много интересна и изглежда сякаш е на края на света, но това, както споменахме, не спира многобройните туристи. Имайте предвид, че освен с природните си дадености, Австралия е известна и с честите бедствия, като наводнения и пожари, които я сполетяват. Може би ще ви е интересно да научите още няколко любопитни факта за тази екзотична страна. Ето ги и тях:

1. Закон за задължително гласуване

Да гласуваш в Австралия се смята за дълг на всеки гражданин, а в случай че някой откаже да гласува на парламентарните или сенатски избори, бива наказван с парична глоба. Макар при първо провинение тази глоба да не е голяма, при втори отказ от гласуване е възможна заплаха от затвор. Именно поради тази строгост на закона, по отношение на гласуването, през последните 50 години избирателната активност не е падала под 94%.

2. Столицата на Австралия е Канбера

Столицата на Австралия се намира между двата по-големи от нея града – Сидни и Мелбърн. Населението ѝ е около 350 000 души, като интересното е, че поради трудният избор кой от двата мегаполиса да стане столица, в крайна сметка това право получил по-малкият град Канбера.

7 любопитни факта за Австралия

3. Природата на Австралия е уникална

Дивата природа на Австралия е наистина удивителна, тъй като около 90% от животинският свят тук, не се среща никъде другаде. Този феномен се дължи на факта, че страната е с уединено географско положение и в продължение на милиони години не е имала досег с други култури.

7 любопитни факта за Австралия

4. Континентът с най-много отровни животински видове

Австралия е място, на което опасност дебне отвсякъде – паяци, змии, риби, медузи и невинно изглеждащи растения само чакат подходящ момент за да изпуснат отровата си. Поради многото заплахи, има специални ваксини, които трябва да си направите, в случай че решите да посетите това екзотично място.

7 любопитни факта за Австралия

5. Австралия е рядко населена

Може би това, че континента е рядко населен не ви учудва, но любопитен е факта, че близо 85% от австралийците живеят на около 50 м. от брега. Ето и малко статистика, относно гъстотата на населението: Австралия е шестата по големина страна в света, що се отнася до територия, но е обитавана едва от 23 млн. жители – това прави приблизително 3 души на квадратен километър.

7 любопитни факта за Австралия

6. “Hotel”тук означава “кръчма”

Видите ли този надпис, това обезателно означава, че вътре има кръчма. Много от местните любители на питиетата, особено в по-малките селища обичат да посещават  места с надпис “Hotel”. Това явление си има своето обяснение, назад във времето – тъй като през XIX век законите за алкохола били много строги, лиценз за продажбата му получавали само търговци, които предоставяли стаи под наем. По този начин “пъбовете” се превърнали в “хотели”. Относно законите, тук все още контролът на алкохола е доста по строг, отколкото у нас – в супермаркетите, например, той не се продава – за това си има специализирани магазини.

7. Австралия и емигрантите

В наши дни страната е сравнително отворена за останалата част от света – това е така най-вече в мегаполисите Сидни и Мелбърн. Въпреки това, известен факт е, че Австралия дълго време е била расистка държава. До 70-те години на миналия век емиграцията е била строго контролирана, като са били допускани само бели европейци. Всеки, желаещ да стане жител на Австралия е трябвало да се яви на изпит по европейски език, а азиатците изобщо не са били добре дошли.