7 от най-красивите пещери в света

  • 7 от най-красивите пещери в света
    7 от най-красивите пещери в света
  • 7 от най-красивите пещери в света
    7 от най-красивите пещери в света
  • 7 от най-красивите пещери в света
    7 от най-красивите пещери в света
  • 7 от най-красивите пещери в света
    7 от най-красивите пещери в света

Пещерите са интересни скални образувания, които датират от хилядолетия. Те са може би едни от най–красивите природни феномени. Някои от тях са много труно достъпни и все още непроучени или частично проучени, други са дълги километри, има пещери, които са дълбоки километри, в повечето от тях има подпочвени води. В миналото, хората са използвали пещерите като убежище.

В днешно време, пещерите са все по–привлекателни за спелеолозите и за туристите. С времето и в процеса на тяхното разкриване, изучаване и обезопасяване, когато се налагат такива мерки, пещерите стават все по – достъпни за масовия посетител. Организират се обикновено групови посещения с пещерен водач, който разказва историята на дадената пещера, но също така и като опитен спелеолог води групата по безопасните места и оборудваните опасни такива ( със стълби, въжета или други подходящи съоръжения, пригодени за непрофесионални посетители). В организирани групи се включват и ученици.

Интересно е самото образуване на пещерите, което може да продължи от стотици,  понякога и до хиляди години, докато пещерите достигнат вида, в който ние ги познаваме. Най – основната роля в този процес имат водните капки и корозията. Милиардните водни капки са създателите на уникалните пещерни образувания и красоти. По този начин се обазуват сталактити ( калцитни образувания, които висят от тавана ), сталагмити ( тези, които са на пода ) и сталактони ( съединението на сталактитите и сталактоните в едно калцитно образувание ). Много често някои от скалните образувания в пещерите се оприличават на различни фигури на хора, животни и други предмети.

7 от най-красивите пещери в света
Снимка: pixabay.com

 

В света има десетки хиляди пещери, които са много красиви, всяка сама по себе си със своите причудливи форми, зали, нива на образуване на различните помещения.

Ще се опитам да ви запозная с няои от тях:

1. Пещерата Крубера, която се намира в Абхазия. Обявена е за най – дълбоката пещера в света ( 2080 м. дълбочина ). Интересни находки са открили учените спелеолози в нея – прозрачни риби, псевдоскорпиони и паразитни червеи.

2. Мраморната катедрала в езерото Карера, Чили. Предполага се, че се е образувала преди около 6000 години. В зависимост от времето, сезона и нивото на водата, цветът на водата може да се променя.

3. Пещерата Фонг На, която е под егидата на ЮНЕСКО. Тя е дълга около 7800 м., а във вътрешността и има няколко подземни реки.

7 от най-красивите пещери в света
Снимка: pixabay.com

4. Лечегулия, САЩ. С дължината си от над 203 км се нарежда на 5 – то място сред най – дългите пещери в света. А във вътрешността и има богато разнообразие на геоложки форми.

5. Пещерата Son Doong, която е най – голямата известна на човечеството пещера. Намира се в залива Ха Лонг, Виетнам. Има две зали във вътрешността си, в които са се образували невероятно красиви и с причудливи форми сталактити, сталагмити и сталактони.

6. Пещарата Лубанг Насиб Багус, Борнео – известна е с галерията Сарауак, която е най – голямата пещерна галерия в света. Размерите на галериятта са около 700 м. дължина и 400 м. ширина. Образувала се е преди около 5 млн. години.

7. Пещерата, през която минава подземната филипинска река Пуерто Принцеса. С уникалните си образувания, които са признати за най–красиви в света, през 2012 г., пещерата бе обявена за едно от новите седем чудеса на света.

 

Разбира се има още хиляди пещери, всяка красива сама по себе си и несравнима с другите. Хубаво е, че около част от това природно световно богатство освен изучаване на пещерите се изгражда и удобна инфраструктура, за да станат тези феномени достъпни и до обикновения човек. Ако обичате природата и изваяните от нея дадености и форми, то организирайте се и посетете някоя пещера. България също е богата на пещери, коя от коя, по–красива и впечатляваща.