7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

  • 7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история
    7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

От родното място на крал Артур до емблематичните кралски сватби в Уиндзор, разкриване на средновековни приказки и фантастични крепости на еднодневна екскурзия до тези грандиозни английски замъци...

1. Замъкът Уиндзор, Беркшир

Замъкът Уиндзор има дълбоки исторически корени, които започват през 11-ти век, когато е основан от Уилям Завоевателя и оттогава е резиденция на 39 британски монарси, включително кралица Елизабет II.

Съвсем наскоро замъкът участва в множество новинарски заглавия по целия свят заради сключването на брак на принц Хари и Меган Маркъл, сега херцог и херцогиня на Съсекс, които се венчават в параклиса на Сейнт Джордж, който също е отворен за посещение. Грандиозната приемна, камарата на Ватерло и куклената къща на кралица Мери са впечатляващи акценти на замъка, които са отворени за обществото, за разлика от държавните апартаменти и полудържавните стаи, които са отворени само за лична употреба.

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

Посетителите могат да наблюдават Смяната на охраната - церемониално събитие което се провежда в 11 часа сутринта в избрани дни - при което пазачът на кралицата марширува по улиците на Уиндзор и в площадката на замъка, за да предаде или приеме дежурната служба. 

2. Замъкът Тинтагел, Корнуол

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

На северното крайбрежие на Корнуол, замъкът Тинтагел изиграва важна роля в света на търговията между Великобритания и средиземноморските страни. Замъкът на острова е бил обитаван от малки общности между V и VII век, като жилищната инфраструктура и грънчарските занаяти остават и до днес. Но неговото ключово значение се появява едва по-късно през 12 век, когато Галфрид Монмутски кръщава Тинтагел родното място на крал Артур.

Морското му разположение между Padstow и Bude прави този причудлив остров популярно местообитание на местните диви животни и птици, които могат да се видят наоколо. Освен това Tintagel притежава масив от флора и фауна и затова е признат за защитена местност за научни изследвания.

Наблизо посетителите могат да разгледат от край до край пеша пещерата на Мерлин при отлив, докато каяк или кану правят пещерата достъпна при прилив.

3. Замъкът Уоруик, Уорикшир

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

Когато Уилям Завоевателят и норманите нахлуват на британска територия, е наредено да бъдат построени замъци в Обединеното кралство като част от основна отбранителна система, като замъкът Уоруик е част от тази заръка.

Могилата осигурява перфектната гледка към околните земи, които войските са щели да преминат при опит за нахлуване; в днешно време посетителите могат да се насладят на красива гледка към град Уоруик.

Има много атракции за забавление на цялото семейство, от лабиринта на ужасни истории и кулата на принцесите, до отбранителните кули и подземията на замъка. Но августовските им вечерни събития са звездната атракция, с всичко - от огнени атракции и каскади на живо, до прожектирани светлинни шоу програми.

4. Замъкът Доувър, Кент

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

Замъкът Доувър играе изключителна роля във военната история и посетителите могат да разкрият това при пътуване до далечния югоизточен бряг на Белите скали на Доувър. 

Построен през XII век, замъкът често е описван като „Ключа към Англия“ поради своята значимост, доказала се с хода на историята.

Централният Норман, който е построен през 1180 година, помещава повечето експонати на замъка, включително Великата кула с богато обзаведените си стаи. Костюмирани водачи, средновековни празници в залата за банкети и военни реставрации са част от забавлението. Също така представлява интерес руините на Римският фар и църквата на Св. Мария в Кастро до портата Колтън, построена от римски тухли от саксонците през 1000 г. и включена в замъка.

Най-важното е, че е използван като евакуационен пункт по време на Втората световна война за британските войски, които се връщат от Дюнкерк. Подземните тунели, които се простират в Белите скали, дават на посетителите изключителна възможност да добият представа как са изглеждали болницата, както и щаба, който отговаря за охраната на Доувър.

Въпреки че замъкът прекратява официалната си военна употреба през 1956 г., през 60-те години на миналия век дълбока мрежа от тунели е реновирана на фона на нарастваща ядрена заплаха и е решено правителствените и военните служители да бъдат евакуирани на това място в случай на такава криза.

5. Замъкът Линкълн, Линкълншър

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

Ежегодишно този живописен дворец се посещава от хиляди туристи от цял свят. Красотата му сега по нищо не напомня за мрачното му минало, когато векове наред се е използвал като затвор, където са намерили смъртта си стотици хора.

Днес замъкът Линкълн е превърнат в интересен исторически музей, в който определено има какво да се види и научи. Едно от безценните съкровища, които се пазят в експозициите в замъка Линкълн е един от четирите оцелели оригинали на Магна харта, запечатани от крал Джон през далечната 1215, г. Този документ е придружен и от подробна изложба, обясняваща произхода и в крайна сметка последиците от него.

Благодарение на новите ремонтни дейности посетителите могат да извървят пълна обиколка на една трета от километровата стена, преди да се насочат към викторианския затвор, за да разкрият призрачните истории на някои от най-издирваните престъпници в Линкълншир, от крадци до убийци.

6. Замъкът Карисбрук, остров Уайт

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

Да се ​​насочите към остров Уайт? Отидете до древните основи на замъка Карисбрук, за да разкриете историята на 900-годишната крепост и нейната военна съпротива по време на френската обсада и Испанската армада. Една от най-впечатляващите му характеристики е Norman Keep и Wall Walk, чрез които посетителите могат да се изкачат по стъпалата до най-високата част на замъка и да се насладят на ненадмината гледка към остров Уайт и морето.

За да изпитат какво е да си средновековен рицар, посетителите могат да се обличат в бронежилетки и да стрелят с миниатюрно оръдие пред портата. 

7. Замъкът Лийдс, Кент

7 от най-славните замъци в Англия и тяхната завладяваща история

Замъкът Лийдс е проправил своя път през историята, като е стартирал като норманска крепост и по-късно еволюира в двореца Тюдор, кралския замък, якобейската къща, грузинското имение, отстъплението от 20 век и по-скоро един от най-посещаваните исторически Британски сгради. Историческото влияние на предишните собственици се отразява в декора в целия замък, включително вдъхновени от Грузия държавни стаи под резиденцията на лейди Байли и обзавеждане от времето на Тюдор в други стаи.

Замъкът е разположен в живописна паркова площ от 500 акра, изпълнен с диви животни, което означава, че семейството има много неща, с които да се забавлява там, включително изследване на лабиринта от 2400 тис дървета и грот от подземния свят на "митични зверове". Ключовите събития в календара включват годишните коледни пазари, фойерверки в замъка Лийдс и грандиозни средновековни рицарски турнири.