Какво да видим в Словения? (част 1)

  • Какво да видим в Словения? (част 1)
    Какво да видим в Словения? (част 1)

Балканска страна, известна със своите цветни площади, впечатляващи върхове и ефирни и мечтателни езера. И така, какво има да се види, направи и проучи в Словения?

Естествената красота на Словения има какво да предложи на пътешествениците. Обичате да ходите на походи? Има връх за това. Обичате красивите гледки? Просто се насочете към многото драматични и простиращи се езера в страната. Искате да се наслаждавате на излет из града? Столицата Любляна е перфектната комбинация от чар на Стария град и модерни пазари, идеални за кратка почивка.

Ето някои от най-хубавите неща в Словения, които да видите:

1. Разходете се в столицата Любляна

Какво да видим в Словения? (част 1)

Точно в сърцето на Любляна е площад Прешерен: отлично място да започнете разходката си. Първо се насочете към емблематичната розова Францисканска църква Благовещение. Минете през „Троянския мост“ (Тромостово) и се възхищавайте на воля на красотите на река Ljubljanica отдолу.

Прекосете Драконовия мост и вземете евтина храна на ежедневния Централен пазар или отидете за петъчния пазар на Open Kitchen. Насладете се на зелената магия на природата в парк Тиволи и направете разходка из един от историческите музеи.

Отправете се към периферията на града, за да намерите Метелкова, малка, автономна зона за изкуства. Очаквайте сгради, декорирани в жизнени и красиви цветове, странни магазинчета с всякакви неща, пазарна сергия, независимо кино, места за музика на живо и хостел или два в близост.

Ще откриете, че жителите и посетителите на Метелкова са доста приятелски настроени. 

2. Преминете отвъд прочутото езеро Блед 

Какво да видим в Словения? (част 1)

Езерото Блед е от задължителните места за посещение. Прочуто е по целия свят с невероятната си красота. Но в Словения има много други, също толкова впечатляващи езера - разпрострени навсякъде. Всички те си заслужават посещението.

Черното езеро в долината на Триглавските езера например е най-ниско разположеното от всички в долината. Тъмните му дълбоки води сякаш се простират до безкрайни ширини. 

Езерото Ясна, близо до градът на ски курорта Кранска гора, през лятото е съвършено като картичка, обградено от богат, зелен планински район.

Езерото Бохин заема 318 хектара в Юлианските Алпи. Обикновено може да се похвали с девствени синьо-зелени води, но изглежда еднакво красиво и още по-мистично при облачни условия.

3. Не пропускайте напълно чудесата на Блед

Какво да видим в Словения? (част 1)

Въпреки че е малко вероятно някога да се качите на празен автобус до Блед, има добра причина защо езерото и неговите околности са толкова популярни сред посетителите.

Първо, самото езеро Блед е също толкова красиво, колкото и останалите. То е най-натоварено през лятото, разбира се. Тогава се предлагат много дейности във водата и е може би най-доброто време да стигнете с лодката до дребния, но великолепен остров Блед.

Колкото повече времето става по-влажно и студено, разходката около Бледското езеро остава също толкова добра - с добавения бонус от пътеки без посетители. Средновековният замък на Блед изглежда почти зловещо в сиво и облачно време. Смята се, че е най-старият замък в Словения. 

На няколко километра от град Блед се намира вълшебното дефиле на Винтгар, проникващо през хълмовете Хом и Борщ в дъга от зелени нюанси. Препоръчва се сутрешно посещение, така че да избегнете голямото струпване от хора по 1,6 км маршрут от дървени пътеки. 

4. Изкачете най-високия връх на Словения в Национален парк Триглав

Какво да видим в Словения? (част 1)

Очаквайте да видите безброй цветове на вашия поход през Национален парк Триглав: жълто, зелено, оранжево, кафяво, синьо небе, бели облаци и смесица от сиви, съставляващи множеството високи върхове, достъпни за туризъм.

Подготвените и по-тренирани туристи ще имат желание да изкачат планината, на която е кръстен и паркът Триглав. Върхът е висок 2863 м, което го прави най-високият в цяла Словения и в Юлианските Алпи. Юли до октомври е най-доброто време, като ще ви отнеме два до три дни целодневно изкачване, за да стигнете до върха.

Предлагат се по-лесни и умерени походи за тези, които обичат да се разхождат и да се наслаждават на красиви гледки, но не посещават Словения само заради изкачването: пътеката Triglavska Bistrica предлага прост терен, страхотни гледки и води до Словенския алпийски музей, Soča пътека предлага изобилие от природни изживявания, докато 2-километровото дефиле на Мостница е нещо съвсем различно, което трябва да се види.

5. Насладете се на Адриатическия бряг в Пиран

Какво да видим в Словения? (част 1)

Части от Пиран в югозападна Словения са също толкова красиви, колкото изглеждат на снимки. Площад Тартини, кръстен на цигуларя от 1800 г. Гисепе Тартини (чиято статуя пребивава на площада и до днес), е смесица от пастелни и оранжеви цветове, зелени нюанси и покриви от изпечена глина. 

Разходете се по (доста дългия) пристан, насладете се на гледка или се потопете в блестящото Адриатическо море и се насладете на словенската Истрия, като хапнете от местните изкушения в крайбрежно кафене.

Едно историческо чудо, което си струва да се посети са Пиранските стени, подвиг на архитектурата от 7-ми до началото на 16-ти век, заобикаляща града.

Градските стени са добре запазени, с тесни стълбища, които ви позволяват да изследвате. Гледките на града по-долу са, както бихте очаквали, също великолепни.