8 града, които са особено красиви през зимата

  • 8 града, които са особено красиви през зимата
    8 града, които са особено красиви през зимата

Макар през зимата мнозина да предпочитат уюта на дома пред далечните пътешествия, все пак си струва да обърнем внимание на някои места по света, които са особено красиви, именно сега.

Атмосферата на тези места е наистина невероятна и си струва изтърпяването на някои неудобства, причинени от лошото време и ниските температури. Ето и кои са градовете, които ще ви очароват, в случай че решите да ги посетите през настоящия сезон:

1. Прага, Чехия

Прага е град, будещ възхищение целогодишно, но през зимата изглежда като излязъл от приказките. Интересната му архитектура е още по-внушителна на фона на заснежените кули и калдъръмени улички. Най-красив безспорно е Старият град, със своите кули и римски куполи. Уличното осветление внася доза романтично настроение, а кафенетата предлагат  чаша горещ чай, в уютна обстановка (може и бира,тъй като чешкото пиво не е за изпускане).

8 града, които са особено красиви през зимата

2. Тромсьо, Норвегия

Този град е смятан за най-красивият в Норвегия, а и е ключово място за наблюдение на Северното сияние. На територията на Тромсьо се намират няколко интересни музея, сред които Полярният музей, който проследява историята на арктическите експедиции. Музеят Тромсьо пък, ни запознава с бита на коренното население на северната част на Скандинавския полуостров.

8 града, които са особено красиви през зимата

3. Нагано, Япония

Този град е идеална отправна точка за посещение на близките ски курорти (както е известно Нагано е бил домакин на Зимните олимпийски игри). Тук ще може да видите и покритите със сняг будистки храмове, като интересно място за туристите е и фолклорния музей Togakushi Minzoku-kan, където ще научите много интересни факти за нинджите (в миналото те са се обучавали там).

8 града, които са особено красиви през зиматаСнимка: Flickr.com

4. Рейкявик, Исландия

Макар че столицата на Исландия е, може би, един от най-студените европейски градове, тук има множество горещи извори, които да ви сгреят. Тук туристите могат да избират измежду много различни зимни спортове, включително и да се попързалят на езерцето Тьорнин, което се намира в самия град.

През февруари в Рейкявик се провежда прочутият Фестивал на зимните светлини, който привлича голям брой посетители.  

8 града, които са особено красиви през зимата

5. Берлин, Германия

Градът е особено оживен през зимния сезон – освен с прочутите си базари, мястото е известно и с различните атракции, които предлага ( ледените пързалки, парковете, в които може да се кара шейна, концертите и др.).

 Ботаническата градина в Берлин също е сред обектите, които трябва да се видят през зимата. В нея се помещава магическата коледна градина, която свети от края на ноември до януари.

8 града, които са особено красиви през зимата

6. Отава, Канада

Тук се провежда един от най-големите зимни фестивали в света, известен със своите ледени скулптури. Сред останалите мероприятия, провеждани по време на фестивала са концертите на открито, както и състезанията по спускане с тобоган (местен вид шейна). По време на празниците някои от най-известните сгради и паметници на града са украсени с коледни светлини. В Отава се намира и една доста внушителна ледена пързалка, с дължина около 8 км, по която много хора се придвижват до центъра на града.

8 града, които са особено красиви през зимата

7. Вашингтон, САЩ

Една от атракциите на града е 30-футовото коледно дърво, поставено на Юниън Стейшън, като дар от посолството на Норвегия – в случай, че пътувате с влак, не пропускайте  да го видите. Белият дом и мемориалът Линкълн също са особено интересна и красива гледка през зимата. По време на празниците пък, балетът на Вашингтон представя прекрасна сценична програма, включваща “Лешникотрошачката”.

8 града, които са особено красиви през зимата

8. Единбург, Шотландия

Този град притежава невероятна архитектура – калдъръмените улички и прочутият замък, покрити със сняг, определено спират дъха. В близост до замъка се намира и паркът Princes Street Gardens, който предлага различни атракции, като ледени пързалки, виенско колело и др.

8 града, които са особено красиви през зиматаСнимка: Flickr.com