8 интересни факта за начина, по който живеят японците

  • 8 интересни факта за начина, по който живеят японците
    8 интересни факта за начина, по който живеят японците

Япония е еднa от най-невероятните страни в света, където вековни традиции съжителстват в синхрон с технологични иновации.

 

Затова подбрахме за вас 9 факта за тази толкова различна от останалите държави.

1. Можете да си купите порно навсякъде

Всеки магазин разполага с отделен рафт само за това. В малките книжарници порнографските книги са близо 1/3 от асортимента. В по-големите често е отделен един или два етажа за еротичните издания. Същевременно, порното е цензурирано, тъй като във филмите гениталии не се показват.

2. Улиците и тротоарите във всички северни градове се затоплят през зимата

По този начин те не се заледяват. Същевременно в голяма част от къщите и апартаментите в страната няма каквото и да било централно отопление. Вместо това се разчита на различни видове печки.

3. Токио е най-безопасният град на света

Според рейтинга на The Economist Intelligence Unit Токио е най-безопасният град на света. Критериите, по които е създадена класацията, са три. Те са: информация и лична сигурност, здравеопазване и инфраструктура. 

4. Максимален комфорт с минимално пространство

Японците живеят в малки апартаменти, а всички нови сгради са с мивки по балконите, което позволява на живущите да се грижат по-лесно за цветята си.

5. Светкавично бързи ремонти на пътищата

Преди 3 години във Фукуока се появи огромна 45-метрова дупка (вероятно в резултат на изграждането на метрото). Тя бе закърпена само за 48 часа, което е наистина впечатляващо.

6. Общи сутрешни гимнастики

Много ученици и служители започват деня с обща сутрешна гимнастика. Това е една традиция, която води началото си от 1928 г. Тя е широко разпространена, тъй като кара хората да се чувстват по-добре и да се сближават – нещо, което е особено важно в една гъстно населена и мултисоциална страна, каквато е Япония.

7. Премиум петък

Хората в Япония са претоварени ежедневно, което води до крайна преумора. За да се пребори  с това, правителството стартира програма, наречена „Премиум петък“. Благодарение на нея служителите имат правото да си тръгнат няколко часа по-рано от работата всеки последен петък на месеца. Хирошигео Секо – министърът на икономиката – бе сред първите, които се възползваха от програмата. В един последен петък на месеца, след като си тръгнал по-рано от работа, той отишъл да поиграе кърлинг.

8. Влаковете стрели

Не случайно наричат високоскоростните Шинкансен влакове стрели. Те развиват скорости от близо 400 км/ч, а пътуващите винаги пристигат навреме – все пак закъснението не е одобрена практика в Япония.