Алентежу – непознатата Португалия

  • Алентежу – непознатата Португалия
    Алентежу – непознатата Португалия

Алентежу е географски, исторически и културен район в средната и южната част на Португалия, който е далеч от туристическите тълпи на Лисабон, но в същото време е достатъчно близо до португалската столица, че да представлява апетитна дестинация.

През лятото в Алентежу е много горещо и времето застудява през септември, а с отминаването на туристическия сезон улиците опустяват и районът става наистина чудесен за по-спокойна почивка, при това само на три часа път с кола от Лисабон.

Алентежу – непознатата ПортугалияСнимка: pixabay

Алентежу определено разчита на красивия си пейзаж, спокойствието и страхотния климат. Освен прекрасните плажове, там може да посетите места като Евора.

Алентежу – непознатата ПортугалияСнимка: pixabay

Прекрасната средновековна столица на Алентежу и е в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО и определено очарова туристите с тихи улички, древна архитектура и множество занаятчийски магазинчета, откъдето могат да се закупят сувенири.

Алентежу – непознатата ПортугалияСнимка: pixabay

Евора е била важно римско пристанище, заради което днес там могат да се видят руините от храма на богинята Диана. Това е и най-добре запазената римска постройка на Иберийския полуостров. Старата част на града също не е за пропускане със своите тесни калдъръмени улички, древни църкви, магазинчетата и варосани къщи.

Интересно място за посещение извън Евора е Монсарас – ограден със стена средновековен град на един хълм срещу язовира Алкуева.

Алентежу – непознатата ПортугалияСнимка: pixabay

Ако търсите по-уединено място в Алентежу, най-добрата възомжност е крайбрежният град Компорта. Мястото е популярно място сред местните, но не и сред туристите, което е отлична възможност да си починете на красивите плажове и да хапнете в рибарските селца наоколо.

Алентежу – непознатата ПортугалияСнимка: pixabay

В областта Бежа пък можете да откриете едно неподозирано място. Там се намира малкото село Куба, където живеят 5000 души. Селището съществува от праисторическо време, а местните твърдят, че именно това е родното място на Христофор Колумб и дори са издигнали негова статуя, въпреки, че той е роден в Италия. И, да - селото се казва по същия начин като острова в Карибско море, което е недостатъчна точка в полза на тяхната версия.