Ася Славова за идеята, която стои зад мечетата, превзели столична сграда

  • Ася Славова за идеята, която стои зад мечетата, превзели столична сграда
    Ася Славова за идеята, която стои зад мечетата, превзели столична сграда

Преди няколко дни нова жилищна сграда осъмна с огромни плюшени мечета по терасите.

Декорацията предизвика истински фурор и снимки на сградата се появиха навсякъде из социалните мрежи. Мечетата са съчетани с коледни орнаменти, което създава чудесно предпразнично настроение. Самата компания инициатор на арт инсталацията публикува снимки на украсената сграда и предизвика своите последователи в Instagram да последват примера им.

А сега ще ви срещнем с Ася Славова, която ще разкрие повече подробности за идеята, която стои зад приказната украса и още любопитни подробности.

Ася Славова за идеята, която стои зад мечетата, превзели столична сграда

Здравейте, Ася! Разкажете ни как дойде идеята за поставянето на тези симпатични мечоци върху фасадата на сградата?

Това, което седи зад украсата на сградата с мечета е с малко предистория. Ние сме Идея Билдингс занимаваме се със строителство на жилищни сгради на територията на град София вече 16 г. Идеята да декорираме сградата с мечета се роди, когато настъпи момента да мислим за коледна украса и подаръци. Роди се спонтанно и категорично от Силвия Веселинова, която е собственик и управител на Идея Билдингс. Търсеният ефект беше да направим нещо красиво, което от една страна да бъде коледната ни украса, а от друга да развеселим поне малко мрачното ни ежедневие напоено с непрестанни негативни новини и теми за разговор.

Колко време отне поставянето им и колко голям екип бе нужен за изпълнението?

Изключително сме благодарни на изпълнителите и наши партньори – „Елфите“, които и за наше учудване успяха за един следобед да позиционират 90 % от мечетата върху фасадата на сградата, и я завършиха за 3 дни.

Мечетата предизвикаха сериозен интерес в социалните мрежи, но хората се притесняват и питат какво ще се случи с тях, когато завали дъжд или сняг?

Изключително сме щастливи от реакцията на хората за нашата инициатива. Разбира се, очаквахме да ги харесат, очаквахме да има вълнение и любопитсво, но си дадохме сметка, че освен нестандартна коледна украса и положителното усещане, което предизвикват мечетата у всеки минувач покрай сградата, си спомнихме, че ние хората можем да се обединяваме и около добри идеи. Надявам се, успяхме да посеем малки и положителни мисли, както и подсетихме обществото, че за да ни е хубаво на душите и очите, не е необходимо много и няма защо да очакваме да бъде направено от друг. Всеки от нас е в състояние да направи нещо малко, но много значимо за да можем да подобрим и заобикалящата ни среда и да обърнем мисленето си в по-положителна посока.

Все пак това са мечетата на Идея Билдингс и те издържат и на дъжд и сняг.

Ася Славова за идеята, която стои зад мечетата, превзели столична сграда

Кога се очаква сградата да бъде населена и мечетата ще обитават ли новите домове?

До края на годината ще предадем сградата на новите собственици. Нека да остане изненада какво ще получат собствениците когато влязат в новия си дом.

Трудно ли беше намирането на толкова голям брой плюшени мечета?

Предполагам, че не е лесно да, но тогава когато работиш с хора, които също като нас вярват, че няма невъзможни неща, всичко се случва с лекота.

Смятате ли, че наложихте нова тенденция в предстоящите коледни празници?

Надяваме се, че да. Всички знаем, символиката на мечето – детство, спомен, сила и доброта, и понеже ние много харесваме символиките и твърдо вярваме в добрия пример създадохме проекта „Предай нататък“. Той подканва всеки, който има желание да продължи нашата инициатиива да украси макар и с едно мече терасата или прозореца в дома, магазина, офиса и др.

За повече информация относно инициативата можете да погледнете страницата на Идея Билдингс във фейсбук.

Да видим дали ще успеем да се предизвикаме един друг в нещо, което е положително и е за всички.

Ася Славова за идеята, която стои зад мечетата, превзели столична сграда

Споменавате, че е в нашите ръце да ни се случват хубави неща и да създаваме добри новини, как да го постигнем?

Да, вярваме, че в нашите ръце е да правим света положителен. Добрите новини идват от нас, нашите мисли и действия. Една добра мисъл води до втора, а третата добра мисъл до добро действие. В нашия случай – една добра Идея води до втора добра Идея, а третата добра Идея до добра новина.

Какво послание искате да отправите към хората с мечетата? Ще ги предизвикате ли да последват примера Ви?

Предизвикахме ги с инициативата „Предай нататък“.

Сега остава да видим у колко хора сме успели да запалим любопитството и желанието да направим нещо добро.