Бирата – свещена напитка от древността

  • Бирата – свещена напитка от древността
    Бирата – свещена напитка от древността

Лято, слънце, планина или море… знаете ли какво липсва в картинката?

Една хубава, студена бира, разбира се. Пенливата напитка е била любима на много древни цивилизации. Бирата е една от най-старите напитки в света. Позната е още от 6-то хилядолетие пр. Хр., по времето на древен Египет и Месопотамия. Смята се, че шумерите са първите, които започват да приготвят пиво, наречено сикару. По-късно те го предават на вавилонците, а от тях като своя практика го взимат египтяните.  

Бирата присъства още в ранните шумерски писания. Върху един от най-старите им документи – „Монумент Блау” (от 4000-3500 г. пр. Хр.) са изобразени хора, които почистват зърнени култури за приготвяне на пиво. По онова време варенето на бира е било сред най-уважаваните професии, а най-добрите майстори били жените.            

По-късно нейни любители станали вавилонците. Те дори имат поговорка, че „Пивото е течен хялб“. Освен това са познавали добре хмела. Историческите сведения сочат, че асортиментът на вавилонската бира е доста богат - тъмна, светла, червена, с пяна, без пяна, трипластова.     

Бирата – свещена напитка от древността

Още през 2100 г. пр.н.е. вавилонският владетел Хамурапи издава закон, който регламентира продажбата на бира. Всеки собственик на заведение, който разрежда кехлибарената течност или сипва по-малко, от колкото трябва, е наказван с удавяне. Късметлии са били вавилонците, защото винаги са пиели качествена бира.

Течността е била толкова ценна, че е била сред напитките, които Ной взима на своя кораб преди Големия потоп. За това свидетелства асирийска плочка от 2000 г пр.н.е.

А знаете ли кой е най-подходящият подарък за един фараон? Разбира се – бъчва с бира. Тя често се поднасяла като дар от кандидатите за ръката на някоя знатна принцеса в двора на фараона. Рамзес II пък омилостивявал на боговете с около 30 000 галона бира.  Напитката се споменава и в свещената за египтяните "Книга на мъртвите".

Бирата – свещена напитка от древността

Истинският разцвет на бирата настъпил с разпространението на християнството. Най-голям неин производител станали манастирите, в които се усъвършенства технологията за варене. Именно монасите са тези, които строят първите пивоварни.  А като най-ревностни разпространители на бирата се славят тримата християнски светци  - Св. Августин, Св. Лука и Св. Николай.

В Америка бирата е пренесена от Колумб. При пътешествието си през 1502 г. той открива, че местното население прави първокачествена напитка от царевица. Това е бил местният вариант на европейската бира. От този момент пенливата течност става все по-популярна отвъд океана.

Бирата – свещена напитка от древността

Смята се, че думата бира произхожда от латинската дума „бибере (bibere), което означава пиене. По-късно за същото понятие славяните започват да използват думата пиво, която идва от глагола пия и се запазва до днес. Интересно е да се отбележи, че артефакти, намерени при археологически разкопки на неолитните жилища в Стара Загорка, и находки по долното течение на р. Тунджа в Ямболско, показват, че пиво се е приготвяло по днешните български земи още преди 9 хиляди години. С други думи – тук се е пиела бира в древността даже преди Египет. Историята на бирата у нас продължава и през Средновековието, но през вековете на турското робство тази традиция явно е прекъсната.  

В България началото на пивоварната промишленост е дадено в средата на 19 век. Новата й история започва след Освобождението.  В град Пловдив двама швейцарци Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер създават пивоварна „Каменица“. Те започват с домашна работилница, която скоро се оказва малка и така в периода 1879 – 1881 г. построяват фабрика за бира. Една година по-късно в Шумен се построява още една  българска пивоварна от седем шуменски търговци и чешкия майстор-пивовар Франц Милде. Майсторът пристига в Шумен през септември и само месец по-късно основава акционерно дружество „Българско пивоварно дружество”, чиято дейност е варене и продажба на пиво на едро и дребно.

Бирата – свещена напитка от древността

През 1884 г., на ул. Сан Стефано 22, в София, започва да работи пивоварната фабрика на братята Богдан и Георги Прошек. През следващите 4 години те правят редица технически и технологични подобрения, които, заедно с прилаганите чешки традиции, правят Прошековото пиво изключително популярно.

И така вече 136 години бирата става почти неразделна част от менюто на българина, особено през летните месеци. Освен разхлаждаща, тя е изключително полезна за пълноценния хранителен режим. Умерената й консумация ще ви направи много по-активни, жизнени и позитивни, защото в пивото има мощни антиоксиданти, витамини и минерали. Затова грабнете лятната вълна с една хубава бира!