Чернобил търси статут на ЮНЕСКО за световно наследство

  • Чернобил търси статут на ЮНЕСКО за световно наследство
    Чернобил търси статут на ЮНЕСКО за световно наследство

Призрачните руини на Чернобил, обект в Украйна, който беше изоставен, след като най-тежката ядрена катастрофа в света се случи там през 1986 г., търси признание от Юнеско с надеждата, че включването в списъка на организацията за световно наследство ще привлече повече посетители и ще привлече финансиране за запазване на влошените сгради.

Зона за изолация на Чернобил, която включва призрачния град Припят, който някога е бил дом на 50 000 жители, понастоящем няма никакъв официален статут и е видял наплив от посетители от пускането на хитовия телевизионен сериал Чернобил през 2019 г. 

Близо 125 000 туристи посетиха миналата година, за да обиколят 30-километровата зона на отчуждение около бившия комплекс от ядрени реактори, площ по-голяма от размера на Люксембург

Въпреки че нивата на радиация все още са по-високи от нормалното и властите казват, че може да отнеме до 24 000 години, за да могат хората да живеят безопасно в региона, туроператорите казват, че е безопасно за краткосрочни посещения. 

Резервациите са се увеличили с цели 40% през 2019 г. 

Голям защитен купол беше поставен над четвъртия ядрен реактор през 2016 г., за да задържа всички радиоактивни отломки вътре. 

Миналата година украинският президент Владимир Зеленски обяви, че ще бъдат въведени нови пешеходни пътеки и по-добър прием на мобилни телефони за посетителите и че ограниченията за заснемане ще бъдат премахнати. Сайтът ще въведе и система за електронни билети за намаляване на корупцията и неоторизираните обиколки.

„Чернобил беше отрицателна част от марката на Украйна“, каза Зеленски през 2019 г.

„Дойде моментът да променим това. Ще създадем зелен коридор за туристи. Чернобил е уникално място на планетата, където природата се е възродила след огромно бедствие, причинено от човека. Трябва да покажем това място на света: на учени, еколози, историци и туристи." 

Според Франс прес, украинското правителство се очаква да предложи конкретни места в Чернобилската зона за отчуждаване на Юнеско през март 2021 г., но окончателно решение може да бъде взето чак през 2023 г.