Да обиколиш Виена за 80 евро

  • Да обиколиш Виена за 80 евро
    Да обиколиш Виена за 80 евро

Да обиколиш забележителностите на Виена с 80 евро за 2 дни? Да, възможно е!

Виена е страхотен европейски град. Чист, добре уреден с хиляди забележителности, но не особено евтин. Затова на помощ идва Vienna Pass карта, която ти осигурява безплатен достъп до голяма част от туристическите обектиhop-onhop-off автобуси, карта и книжка с информация за забележителностите. И едно от най-важните неща - на много от местата пререждаш опашките за билети - защото имаш карта! Цените са от 59 евро за ден до 124 евро за 6 дни. Често картата се предлага и с 10 % отстъпка. Ние имахме само два дни и с отстъпката картата ни излезе по 71 евро на човек.

Да обиколиш Виена за 80 евро
Снимка: দেবর্ষি রায়/Flickr

Vienna Pass включва всички най-известни туристически забележителности - катедралата Свети Стефан, Замъците Шонбрун и Белведере, Виенското колело, галерия Албертина. Най-голяма изненада за нас бяха "скритите съкровища" на Виена, тези, които не бихме посетили, ако не бяха безплатни с картата. Това например е Музеят на музиката, който крие изключително интересни неща от това да слушаш микс между Моцарт и дъб степ, до това да си сложих ухото в сфера и да чуеш звука на Ню Йорк

Друг музей, който ни впечатли беше Природонаучният, в който можеш да видиш скелет на динозавър, препарирани животни, ембриони на змия, процес на разлагане, който въпреки че е запечатан в стъкло – мирише.

Да обиколиш Виена за 80 евро
Снимка: Dennis Jarvis/Flickr

Картата включва над 60 атракции - музеи, галерии, турове, исторически сгради. След направена равносметка, всички атракции, които посетихме струваха повече от 150 евро на човек, а ние платихме наполовина. Също така видяхме неща, за които нямаше дори да знаем, че съществуват или щяха да ни се сторят прекалено скъпи.

Друг бонус на картата са Hop-on Hop-Off автобусите, които са включени в цената. Те са разделени на няколко линии, които спират пред всички туристически обекти и вървят изключително редовно. Никъде не сме чакали повече от 10 минути за автобус. Това решава много често срещан проблем в чужбина - как да стигнем от точка А до точка Б бързо и без да се загубим. 

Да обиколиш Виена за 80 евро
Снимка: Thomas Fabian/Flickr


Автобусите са с панорамен втори етаж. 
Докато пътуваш има запис, който ти разказва покрай кои сгради минаваш - досущ като организирана екскурзия. Автобусът е идеален за панорамна обиколка на града в дъждовен следобед, на какъвто случихме и ние.

Текстът е изпратен от Илона Иванова за рубриката „Стани автор“.