Да се впуснеш в круизен туризъм

  • Да се впуснеш в круизен туризъм
    Да се впуснеш в круизен туризъм

Идеята за круизен туризъм звучи интригуващо, екзотично, но някак не толкова познато и предпочитано. 

По света обаче круизният туризъм отдавна се е утвърдил като популярен начин за почивкаМнозина са тези, които предпочитат да си доставят удоволствие с едно луксозно пътешествие по море и откриват очарованието на круизния туризъм, превръщайки се във верни негови почитатели.

От своето възникване до днес круизният туризъм търпи огромно развитиеКато се започне от това, че са се увеличили и устройството на корабите, и техният капаците от 2000 пасажери в началото до над 6000 в наши дни. Всеки новопостроен круизен кораб е по-внушителен от предишните и предлага много по-голямо разнообразие  от дейности на борда с цел да бъдат задоволени и най-капризните желания на пътешествениците.

Първоначално круизните корби били единствената връзка на Европа с Америка и имали по-скоро практическа насоченост, докато днес те се възприемат като синоним на луксозна почивка.

Да се впуснеш в круизен туризъм

За родоначалник на круизните пътешествия се смята Самюел Кунард. През 1840 г. той започва да организира редовни плавания между Европа и САЩ, а компанията му бързо добива популярност и години наред държи челните позиции в бранша.

Впоследствие с настъпването на 20-и век и развитието на инженерните технологии, започват да се строят все повече кораби за круизен туризъм, предлагащи пътешествия до най-екзотичните кътчета на земята – Карибския басейн, Аляска и Средиземноморието.

Обичайно един круиз трае между 8 и 14 дни, като в този период пасажерите се наслаждават на разнообразна програма, приятна интернационална компания, изключителни грижи и комфорт. Интересното е, че заради огромните размери на корабите морското вълнение не се усеща.

Да се впуснеш в круизен туризъм

Обикновено пътниците заплащат определен пакет услуги, а на борда могат да ползват допълнителни екстри. Имайте предвид обаче, че бакшишите, напитките, използването на мини бара в каютите, бреговите екскурзии, спа процедурите, прането и гладенето са допълнителни разходи за сметка на пасажера, които трябва да се предвидят предварително.

Затова и цените на пакетите също са различни, в зависимост от дестинацията, сезона и капацитета на круизния кораб. Средната цена на едно пътешествие с круизен кораб е между 600 и 850 евро, като най-предпочитани месеци са март, април, май и септември. Определящ за цената е и видът на каютата вътрешна или външна, с балкон или не, стандартна или луксозна, двойна или единична. Освен това някои круизи са с включен самолетен трансфер, а други са със самостоятелно придвижване до кораба.

Развлекателната програма на борда, както и последователността на дестинациите, които се посещават се обявява предварително за максимален комфорт на пасажерите. Вече ви се доплава в открито море, нали?