Домейн Беса Валей – вино от Долината на бесите

  • Домейн Беса Валей – вино от Долината на бесите
    Домейн Беса Валей – вино от Долината на бесите

Преди 2500 години това е Долината на бесите, най-непокорните траки. Те пазят светилището на Дионис, богът на виното, защото се славят като най-вещи в обредите към култа му. След Великото преселение на народите кръвта в долината се сменя, тук идват други хора. Остава виното. Възпяват го баладите на бардовете от Запад и стиховете на поетите от Изток.

 

Сега Долината на бесите вдъхновява винарите на Домейн Беса Валей (Domaine Bessa Valley). Те правят всичко с уважение към природата, към хората, към лозата и нейния плод и към виното.

Беса Валей се намира сред хълмовете, между Родопите и река Марица. Тероарът* е повлиян от реката и планината. Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето и да смесват ароматите.

30980

Лозовите масиви на Домейн Беса Валей заемат 1500 декара и са разположени на склон с южно изложение. В подножието им се намират избата и двете ферментационни сгради. Сред уникалните преимущества на Домейн Беса Валей са резервоарите за ферментация – те са изработени от бетон, което осигурява по-добра обмяна, стабилност и баланс на червеното вино. След изтичането на периода на ферментация виното отлежава във френски дъбови бъчви тип „барик”. Избата на Домейн Беса Валей е вградена в скала, което осигурява естествена изолация и поддържа постоянна ниска температура. Всяка бутилка вино, произведена в Долината на бесите, е създадена по класическа френска технология от ръчно подбрано грозде от слънчевите хълмове в подножието на Родопите.

30982

През октомври 2014 г. Домейн Беса Валей представи нова визия на етикетите на виното Enira, вдъхновена от Панагюрското съкровище и легендите за Орфей. Лъв, цвете, лоза и струни оформят новия етикет на Домейн Беса Валей.

Домейн Беса Валей организира няколко вида винени турове и дегустации.

30981

За контакти: Винарната се намира край село Огняново, Пазарджишко. Повече информация ще откриете на bessavalley.com.

* Тероар – съвкупност от характеристики като почви, географско положение, надморска височина, валежи и др., които определят качествата на гроздето.