Драматичният ефект върху замърсяването по света - вижте някои шокиращи данни

  • Драматичният ефект върху замърсяването по света - вижте някои шокиращи данни
    Драматичният ефект върху замърсяването по света - вижте някои шокиращи данни

Докато хората си стоят у дома, природата процъфтява. Диви животни се скитат по празните улици , а природата възвръща цветовете си в градските райони.

На някои места замърсяването на въздуха е намаляло видимо, като нивата на замърсяване в Китай са паднали с около 25% .

Това е обяснимо, като се има предвид, че остава вкъщи, а 96% от глобалните дестинации са въвели ограничения за пътуване. Според CNN, доклад на TSA отчита 96% спад на въздушните пътувания , същевременно изпълнителният директор на Allstate - Томас Уилсън казва пред CNBC, че в САЩ шофирането е намаляло между 35% до 50%.

Въпреки че природата може и да процъфтява по време на пандемията, експертите не смятат, че това ще продължи дълго. Междувременно, краткосрочните ефекти са доста поразителни, както показват следните данни.

ПРЕДИ: Според The ​​New York Times, Индия е била на 14 място в класацията на 20-те града с най-опасен въздух през 2019 г.

СЛЕД: Хората в Делхи не са виждали въздуха толкова ясно от десетилетия. "Гледам небето доста често и се наслаждавам на синевата му от моя балкон", каза пенсиониран английски професор пред The ​​New York Times.

ПРЕДИ: През 2019 г. CNN съобщава за „опасни нива на замърсяване“ в Ню Делхи, описвайки столицата на Индия като „обвита“ в „токсичен облак от кафяв смог“.

СЛЕД: Според Ройтерс, в момента Ню Делхи преживява "най-дългия период на чист виждан някога".

ПРЕДИ: Когато Индия въвежда 21-дневните мерки за оставане вкъщи, те обхващат 1,3 милиарда души, което прави най-голямото блокиране в света, според CNN.

СЛЕД: Според предишен доклад на Insider, някои части на Индия виждат Хималаите за първи път от десетилетия.

ПРЕДИ: Въздухът на Ню Делхи е толкова замърсен, че може да се види от космоса, според USA Today.

СЛЕД: CNN съобщава за много по-ниски нива както на вредните микроскопични прахови частици (PM 2.5), така и на азотния диоксид след блокирането. В Ню Делхи, праховите частици падат със 71% за една седмица.

ПРЕДИ: Водният трафик във Венеция прави водите мътни и довежда до сериозни замърсявания.

СЛЕД: През март се появиха снимки на каналите, изглеждащи толкова ясно, че можете да видите до дъното им. Кметът на града обаче каза за Си Ен Ен, че това се дължи на "по-малко движение по каналите, което позволява на утайката да се задържи на дъното".

ПРЕДИ: BBC съобщава, че Милано е обявен за най-замърсения град в Европа през 2008 г., но този смог все още е проблем.

СЛЕД: След като трафикът спадна по време на блокирането, спадна и замърсяването на въздуха. Милано мисли за въвеждане на план за намаляване на употребата на автомобили след пандемията, за да се избегне връщане към същото положение, според The ​​Guardian.

ПРЕДИ: Замърсяването на въздуха в Джакарта е толкова лошо, че The Guardian съобщава за група местни активисти, решили да съдят правителството на Индонезия за непредприемане на действия.

СЛЕД: Според Jakarta Post Агенцията за околната среда в Джакарта отчете подобрено качество на въздуха, след като в края на март бяха въведени социални ограничения.

ПРЕДИ: Местно издание съобщава, че и без това качеството на въздуха в Исламабад се влошава поради увеличаване на броя на автомобилите, както и стоманодобивните предприятия.

СЛЕД: Благодарение на блокираното движение и спада в трафика, видимостта се подобри.

ПРЕДИ: Лос Анджелис е известен с две неща: смог и трафик.

СЛЕД: Лос Анджелис преживява най-дългата поредица дни чист въздух от 1995 г. насам.