Възможно ли е кучета да подушат COVID-19?

  • Възможно ли е кучета да подушат COVID-19?
    Възможно ли е кучета да подушат COVID-19?

Изследователи в Лондон правят проучване дали кучета могат да бъдат използвани, за да се предотврати разпространението на COVID-19. 

 

Ако кучетата могат да бъдат успешно обучени да откриват вируса при хора, това може да бъде много полезно в летищата или други пунктове за влизане.

Лондонски екип ръководи изследванията, като вече си сътрудничи и с други екипи, за да докаже, че кучетата могат да бъдат обучени да откриват малария

Те работят върху интензивно обучение на кучета, за да помогнат за бързото, неинвазивно диагностициране на вируса и смятат, че кучетата биха могли да допълнят текущите тестове за скрининг за вируса точно и бързо, като потенциално могат да проверят до 250 души на час.

В момента се обучават шест кучета - Норман, Дигби, Буря, Звезда, Джаспър и Ашър, като половината от тях са спасителни кучета. Подходът за обучение е същият като методът, използван за откриване на заболявания като рак, Паркинсон и бактериални инфекции

Изследователите трябва да установят дали COVID-19 има специфична миризма и след това кучетата се обучават да подушват проби в тренировъчната зала и посочват тези, които съдържат болестта или инфекцията. Те също са в състояние да открият фини промени в температурата на кожата, така че потенциално могат да разберат дали някой има температура.

Пробите, на които кучетата ще бъдат обучени в центъра, ще бъдат деактивирани (мъртви) вируси и следователно няма риск за кучетата или треньорите“, казва д-р Клеър Гост, изпълнителен директор и съосновател на Medical Detection Dogs. Кучетата няма да имат нужда да контактуват с хора, а ще подушат въздуха около човека. Следователно кучетата няма да бъдат в пряк контакт с проверяваните хора, за да се предотврати рискът от разпространение на вируса."

Веднъж обучени, изследователите смятат, че кучетата могат да бъдат използвани по летищата и пристанищата на влизане или да бъдат разположени в други публични пространства. „Ако изследването е успешно, бихме могли да използваме кучета за откриване на COVID-19 на летищата в края на епидемията за бързо идентифициране на хората, пренасящи вируса,“ казва професор Стив Линдсей от университета в Дърам. „Това би помогнало да се предотврати повторното появяване на болестта, след като поставим под контрол настоящата епидемия.“