10 положителни новини, които ще озарят деня ви

  • 10 положителни новини, които ще озарят деня ви
    10 положителни новини, които ще озарят деня ви

Намираме се в такава ситуация, че купища лоши новини ни заливат всекидневно. В моменти като тези имаме нужда от новини, които да върнат усмивките на лицата ни.

Открихме множество положителни истории за пътувания, които да ви развеселят. Ето и някои от тях:

1. Въглеродните емисии са намалели значително

Тъй като милиони хора по света не използват автомобилите си и остават вкъщи, това оказва видим ефект върху околната среда. Почти навсякъде местните, които са свикнали да виждат смог и замъглено небе, забелязват драстично намаляване на замърсяването на въздуха. 

В Обединеното кралство, качеството на въздуха се подобрява драстично, като нивата на азотния диоксид падат с 60% на някои места, в сравнение със същия период през миналата година, а замърсяването на въздуха в градове като Лондон и Глазгоу намалява на половината. 

Наскоро Лос Анджелис е имал най-дългия участък от чист въздух от 1980 г. насам. В Италия нивата на замърсяване са се променили толкова драстично, че разликата може да се види от космоса.

Вижте повече тук.

2. Венеция изглежда по-красива (и по-малко замърсена) от всякога

Венеция винаги е била изключително популярна туристическа дестинация. Но при наличието на строги правила, породени от опасността от коронавирус, градът вече е град-призрак, като хората излизат само да си купят храна и да разхождат кучетата си.

Обикновено мътните канали са се разчистили за удивително кратко време.

Чисти води с тюркоазена вода впечатляват със своята красота сега.

3. Намаленото замърсяване помага да се разкрие и великолепна гледка към Хималаите

Тъй като Индия започна да въвежда сериозни мерки и ограничения поради опасността от COVID-19, страната наблюдава значителен спад в нивата на замърсяване, като Централният съвет за замърсяване на Индия потвърди, че вече има значително подобрение на качеството на въздуха. 

Резултатът? Жителите в Северна Индия съобщават, че сега могат да видят снежните шапки на могъщата планина Хималаи на хоризонта от над 200 км - гледка, която е била скрита от замърсяване повече от 30 години. 

4. Австралия се възстановява след пожарите

Не много отдавна бушуващите огньове, пламнали в Австралия, заличиха милиони от дивата природа, флората и фауната. Но днес започва да се появява положителна история. 

Сега, след като пожарите най-накрая бяха потушени, Австралия започва да изглежда много по-малко овъглена и все по-жизнена и красива.

Зеленината проправя своя път от земята с невероятна скорост. Тя се изкачва и усуква около стволовете на дърветата. Ярките цветя осигуряват прикритие за бозайниците. Насекомите бръмчат наоколо и могат да се чуят песни на птици.

Въпреки трагичните сцени, които видяхме само преди няколко месеца, нещата изглеждат много по-добре, предлагайки така необходимия проблясък на надеждата.

Дори когато нещата изглеждат зле, те могат и ще станат по-добри.

5. Все още има интересни видове, които да бъдат откривани

Хората в Еквадор бяха приятно изненадани, когато екипът им за изследвания и биология откри съвсем нов вид орхидея.

Орхидеята е открита, растяща в резервата Машпи. Наречен е на lepanthes mashpica и е част от семейството на орхидеи Pleurothallidinae .

И това не е единственото красиво откритие, на което се радват напоследък. Наскоро те откриха и нощна дървесна жаба и магнолия машпи - емблематичен тип дърво.

Тази новина ни напомня, че все още има голяма част от света, която очаква да бъде открита.

6. Най-натоварените места в света могат да поемат глътка въздух 

Индонезийските власти вече бяха взели решение да затворят остров Комодо, за да защитят големите влечуги, които го обитават. Тайландският залив Мая на остров Фи Фи Лех също беше принуден да се затвори, поради щети, причинени  от твърде много туристи, посещаващи околните му коралови рифове.

И има много други дестинации по цял свят, от Амстердам до Великата китайска стена, които ще се възползват от ситуацията, за да предпазят флората и фауната си.

Едно място, което вече е отчетело положителни резултати от спирането на туризма е Австрия. Австрийските Алпи обикновено са претъпкани с туристи и скиори през това време на годината. Въпреки това, след обявяването на мерките срещу COVID-19, планините са безлюдни и природата не е губила време да възстанови земята, като дивата природа сега подскача над склоновете, вместо хората. 

Няма да мине дълго, докато не видим подобни положителни ефекти по целия свят. Кораловите рифове ще се възстановят, а пясъчните дюни ще си вземат почивка.

7. Светът ще бъде приятно място за пътешествия след като опасността премине

Всички сме виждали снимките на затворените градове и места, останали напълно тихи и пусти, и това няма да се промени за една нощ.

Възстановяването от пандемията на коронавирус няма да стане с едно щракване на пръсти. Много по-вероятно е всичко да се случва предпазливо и постепенно да се отварят границите.

Не всички страни, авиокомпаниите и посетители ще са готови да започнат отново пътувания по едно и също време. Това означава, че емблематичните места по света, като Тадж Махал, Ангкор Ват и Мачу Пикчу, ще останат по-тихи от обикновено за някакъв период от време.

Това ще бъде чудесно време да ги изследвате, преди да пристигнат отново масите.

8. Всички ще се радват на пътешествениците повече от всякога!

Нищо не се сравнява с топло посрещане след дълго пътуване. След като светът започне отново да пътува, местните хора, които разчитат на туризма, ще се нуждаят от вашата подкрепа повече от всякога, което означава, че и те ще оценят вашето посещение повече от всякога.

Не само, че е страхотно чувство да помогнете на малкия бизнес и местните екскурзоводи, когато най-много се нуждаят от това, но и вие ще се възползвате от тяхното щастие да ви видят там.

9. Броят на виртуални пътешествия нараства

Слава богу за съвременните технологии!

Със смартфон в ръце, всички сме в състояние да поддържаме връзка чрез видео чат с приятели и семейство. А със силата на виртуалната технология ще се изненадате от това колко добре сме свързани с останалия свят.

От Мачу Пикчу и пирамидите в Гиза до Британския музей и Версайския дворец - музеи, галерии, икони, пътуване по целия свят се появяват.

Не само можете да се разхождате на тези места, но да се възползвате от аудио турове и опции за задълбочено проучване означава. Така можете да научите много за света. Всичко това докато седите на дивана с чаша чай.

Можете да започнете своето виртуално пътешествие още сега - вижте тук.

10. Нидерландия със схема за спасяване на цветята

Над 1000 холандски компании са закупили повече от милион цветя в Холандия и ги раздават безплатно.

Схемата за закупуване на цветя е създадена от компания за производство на помпи, с доблестни усилия да помогне за спасяването на цветната индустрия в страната сред пандемията.

В резултат на това болниците са озарени с вази от лалета, хората, постоянно носят цвете, което им е подарено, и цялата страна полага усилия да добави нотка на цвят към това, което може да се чувства като мрачно време.