Едновременно на палатка и в хотел

  • Едновременно на палатка и в хотел
    Едновременно на палатка и в хотел

Едно от най-големите предимства на ходенето по палатки несъмнено е близостта с природата. Палатката ви дава възможност да прекарате нощта на места, до които можете да стигнете само на собствен ход, което придава на цялото преживяване определена нотка на гордост. Освен това е спокойно, чисто, красиво, изобщо – идилия. Само че, ако някога сте опитвали да примамите разни почитатели на удобствата с вас, със сигурност сте се наслушали на много реплики от сорта на „Ами мравките?“ и „Аз да спя на земята?“. Така че може би ще се зарадвате да разберете, че вече съществува възможност да ходите на палатки и с тези ваши приятели, които държат на баните. Нарича се глампингуване.

Думата идва от английските къмпингуване (camping) и бляскав (glamorous). Самото действие пък се заражда в началото на 19 век, когато на европейски и американски туристи в Африка, се налагало да преспиват на палатки.Тъй като на някои от тях хич не им се искало да изоставят удобния си, лъскав живот, си носели неща от първа необходимост като дантелени покривки за маса, пухени завивки и богато украсени куфари.  С тези си действия не само направили къмпинг-живота много по-удобен, но и дали началото на цяло движение в туризма. 

Глампингуването има различни варианти – можете сами да си го устроите, да наемете някой, който да го направи вместо вас или пък да посетите къмпинг на хотелски принцип. Основната идея е да се съчетаят близостта с природата и удобствата на хотелска стая. Можете да намерите глампинг „палатки“ с дървен под, удобни, широки легла, лампи отдаващи красива светлина и изобщо – интериорът на 5-звезен хотел поставен под брезент. 

Особено интересен вариант на глампинга е нещо, за което вероятно повечето хора са си мечтали, а именно – прозрачен купол под звездите. Конструкцията е подвижна и представлява нещо като огромен балон, който стои надут благодарение на постоянно вкарвания в него въздух. Представете си само – намирате се вдън гори тилилейски, навън се изсипва летен порой, а вие се наслаждават на природните стихии на сухо, топло и разбира се – лъскаво. Приятелите ви никога повече няма да отворят дума за мравки.