Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

  • Ето как премина полумаратонът в София на 12 май
    Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

В 9:05 ч. сутринта на 12 май (неделя), от паметник Цар Освободител срещу Народното събрание, съпроводени от камбанния звън на храм-паметник "Св. Александър Невски", над хиляда души стартираха във втория полумаратон на София.

Събитието е уникално със своя формат, съчетавайки две състезания в едно – "Kaufland София Полумаратон" и бягането за ученици RUN4EU. То е първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба.

Състезанията "Kaufland София Полумаратон" и безплатното бягане за ученици RUN4EU привлякоха голям интерес. В различните дисциплини, които бяха от 600 метра за ученици до полумаратон (21,1 км), имаше участници от близо 20 държави, сред които 250 души от Великобритания, бегачи от САЩ, Русия, Бразилия, Германия, Франция, Испания, Италия, Ямайка, Украйна, Финландия, Швейцария, Ирландия, Гърция, Румъния, Словакия и други. Включиха се допълнително и 660 ученици, които участваха в лекоатлетически игри и предизвикателства и състезание на 600 метра на стадион "Васил Левски". Заедно с учениците, общият брой на участниците в събитията достигна около 1 700 души.

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

Трасето, по което преминаха бегачите в полумаратона, започна от Народното събрание, продължи по булевардите "Васил Левски" и "Ген. Гурко" и влезе в Борисовата градина. Оттам участниците преминаха по булевардите "Яворов" и "Вапцаров" и се върнаха към финала, който премина през маратонския вход на национален стадион "Васил Левски". Най-голям интерес имаше към дисциплината 10 км, следвана от 21,1 км, а най-малко участници избраха късата дистанция от 5 км.

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

На полумаратонската дистанция от 21,2 км, част от "Kaufland София Полумаратон", най-бързи бяха великобританецът Давид Морган с време 1:15:15, следван от българите Методи Геоергиев (1:18:11) и Никола Овчарски (1:22:10). Най-бързите дами в полумаратона бяха чуждестранните участнички Джина Пършке (1:24:36), Елла Джефрис и Джесика Муньос. Сред състезателите на 10 км първото място получи Иван Андреев (37:55), следван от Самюел Папо и Даниел Дилков, а при жените – Луси Йечшалик (49:00), Мириам Кастанеде и Таня Петкова. На 5-километровата дистанция най-бързи бяха Максим Христов (19:08), Симеон Велков и Явор Димитров, както и Мария Николова (22:34), Екатерина Можейко и Десислава Стоянова.

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

Игрите и състезанията за ученици бяха част от инициативата RUN4EU, която се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Те включваха бягане на 21,1 км, 10 км, 5 км, 600 метра, както и лекоатлетически игри. Най-бързите ученици в предизвикателната дисциплина полумаратон (21,1 км) бяха Николай Дермеджиев от Първа английска езикова гимназия (1:18:45), Методи Петров и Христо Минков от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и момичетата Мария Николова от НПМГ (1:26:47), Кристина Дамянова от СУ "Христо Проданов" и Детелина Маринова от 21 СУ "Христо Ботев". Първите места на 10 км бяха за Огнян Димитров, Георги-Филикис Старидз от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" и Калоян Крумов от ПГТМ "Христо Ботев", а при момичетата – Яна Чакърова, Виктория Владимирова от ТУЕС към ТУ и Екатерина Грозева от ФЕГ "Антоан дьо Сент–Екзюпери" Пловдив. На 5 км призовите места си спечелиха Илия Петров от училище "Св. Св. Кирил и Методий", Георги Можейко от 125 СОУ "Боян Пенев", Калин Божилов от НПМГ, както и Карина Николова от 163 ОУ "Черноризец Храбър", Александра Алексиева и Ния Виденова от Първа английска езикова гимназия. Подробните резултати от състезанието са публикувани тук.

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

Привличайки многобройна и разнообразна аудитория, двете събития показаха, че бягането може да бъде масов спорт за всички възрасти. "За втора поредна година с това събитие насърчаваме българите да започнат да спортуват повече и така да променим статистиките, защото в момента сме на последно място в Европейския съюз по спортна активност." – поясни Еленко Еленков от спортен клуб "Бегач", един от основните организатори на събитията.

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

Освен да популяризира активния и здравословен начин на живот, събитието имаше и друга важна цел – да покаже колко е важно да бъдем отговорни към околната среда. Поради тази причина организаторите избраха да заменят пластмасовите материали за еднократна употреба с устойчиви алтернативи, сред които рециклируеми картонени чашки, дървени прибори, алуминиеви фласки за многократна употреба, бяха инсталирани водни станции и контейнери за събиране на отпадъци от опаковки. Тези мерки са в унисон с политиката на генералния партньор на събитието Kaufland България, която цели ограничаване използването на пластмаса за еднократна употреба с минимум 20% до 2025 г.

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

"Kaufland София Полумаратон" и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България, клуб "Приорити Спорт" и Екопак България. Състезанията са включени в календара със спортни събития на кмета на София Йорданка Фандъкова.   

Ето как премина полумаратонът в София на 12 май

Повече за "Kaufland София Полумаратон" и RUN4EU:

- уебсайт на "Kaufland София Полумаратон"
- "Kaufland София Полумаратон" във Facebook
- "RUN4EU" във Facebook (хаштаг: #run4eu)   

***

За Спортен клуб „Бегач“:    Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 члена и 16 картотекирани състезатели. "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

За Kaufland: Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 година. Веригата има 59 хипермаркета в цялата страна. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.