Фестивалът на факлите в Юнан

  • Фестивалът на факлите в Юнан
    Фестивалът на факлите в Юнан
  • Фестивалът на факлите в Юнан
    Фестивалът на факлите в Юнан

Юнан е провинция в югозападен Китай, разположена в живописен планински район. Регионът е богат на природни ресурси и е място, което се слави със своето богато разнообразие на растения в цял Китай. Провинцията е дом на двадесет и пет етнически малцинства. От 1950 г. влиза в състава на Китайската Народна Република.

Това е регион, който привлича със своите заснежени планини и буйни тропически гори. Част е от вековен търговски път, както и е един от първите райони, в които възниква производството на чай. Наричат го още врата към Югоизтона Азия. Това е провинцията с най – голямо културно разнообразие. Тук се провеждат многобройни празници и фестивали. Един от най – интересните е фестивалът на факлите в края на месец юни. Провежда се в близост до т.нар Каменна гора, известна в Китай като първото чудо на света.

Фестивалът на факлите в Юнан
Снимка: wikipedia.org

В празничните дни на фестивала хората се срещат, създават си възможност за размяна на новини, обмяна на опит и идеи за нов бизнес, време в което младите мъже и жени могат да си намерят подходящи партньори. Изпълняват се традиционни ритуали. Младите свободни жени си шият и поставят на главите си триъгълни парчета плат, прикрепени с украшения. Когато някой мъж хареса такава жена, грабва плата от главата ѝ. Жената е в правото си, ако не отговори на проявения интерес, да постави ново парче плат в очакване и търсене на нов кандидат.

Всички много се забавляват, мъжете свирят на струнни инструменти, а жените пляскат с ръце и танцуват около тях. Шият се специални костюми за празненството, за които се организира конкурс за най – красив и най – добре ушит костюм. Организират се и състезания с коне, боеве с бикове, овни, петли. Здравите и силни мъже се включват в борби помежду си.

Фестивалът на факлите в Юнан
Снимка: wikipedia.org

Вечерта започва същинската част на празника. Всички се събират около огъня, жените се появяват облечени в синьо, с черни престилки, като междувременно бият тъпани, гърчейки се и демонстрирайки трудния живот, коленичат, а в това време излизат мъже в черни тюрбани, предвождани от шаман и носейки изображения на бога на огъня.

Шаманът отива при предварително издигнат жертвеник и горещо се моли за добра реколта. Жертвеникът лумва в пламъци. Жените, танцувайки вдигат горящи факли, които озаряват Каменната гора в светлина. Палят се още огньове, около които всички присъстващи започват да танцуват. Настроението е приповдигнато, всеки зрител става участник в това пищно веселие.

Имате ли възможност, не се колебайте да се включите в това невероятно огнено изживяване.