Затворете очи и поемете дълбоко дъх – всичките ви сетива ще ви кажат, че се намирате в Прованс.
Лавандуловият аромат е най-силен от средата на юни до средата на август, когато стъблата се веят като морски вълни от вятъра, а лилавата шир се простира, докъдето ви стига погледът. Лавандуловите полета се намират на платото в основата на връх Мон Ванту, край градовете Апт, Люберон и Валреа.
В Прованс лавандулата от столетия се използва за ароматизиране на спалното бельо и на водата във ваната. А пчелите обожават аромата й точно колкото и хората, и правят лавандулов мед с много нежен, деликатен вкус. От цветовете на растението местните хора произвеждат сладко и ароматизиран чай. Така освен наслада за очите и носа, можете да откриете и гастрономическото приложение на лавандулата.
Няколко от фермите в региона приемат посетители. Тук можете да видите как се бере, суши и съхранява цветът, както и как се дестилира лавандуловото масло, от което се произвежда изискана козметика.
А сега отворете широко очи и крачка напред към галерията!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!