Френските сладкиши: Гид за начинаещи

  • Френските сладкиши: Гид за начинаещи
    Френските сладкиши: Гид за начинаещи

Намирате се във френска сладкарница, но не знаете какво да поръчате? Искате да научите повече за традиционните френски десерти? В тази статия ще ви запознаем с класическото френско сладкарство, както и с най-важните неща, които трябва да знаете преди пътуването си до Париж.

Когато разглеждате менюто, някои от нещата може да не са обяснени. Ако се намирате в центъра на голям град, обикновено има менюта за чужденци, но ако сте в някое местно заведение, често на менюто ще има само имена. Това се дължи на факта, че французите държат много на традицията и класическите рецепти се запазват идентични из цялата страна. Разбира се, местният майстор готвач може да добави нещо от себе си - някакъв личен привкус, но рецептата въпреки всичко си остава същата.

Ако искате нещо леко и бързо:

Поръчайте си кафе гурманд. Това означава кафе с някакъв малък сладкиш по ваш избор. Силно ви препоръчваме да изберете макарон. Макаронът е традиционна френска бисквита, която е изключително трудна за приготовление, има фин и изтънчен вкус и се смята за най-изисканата версия на кафе гурманд.

Ако искате парче торта:

Тортата Опера е една от класическите френски рецепти, които се предават и разпространяват навсякъде. Фини блатове, редуващи се с крем от шоколад и кафе, придават богат вкус и текстура.

Тортата Три шоколада също може да бъде намерена във всяка сладкарница, представляваща торта на три слоя с доминиращи вкусове от съответно бял, кафяв и черен шоколад.

Специалитети:

Релижиуз (буквално: “монахиня”) е традиционен за парижкия регион и представлява двуетажен десерт от еклерово тесто с маслен крем и кафе.

Крем брюле, приготвен на място, е атракция за туристите, тъй като обгарянето на захарното покритие често се извършва пред клиента със специални готварски горелки.

Десертът милфьой представлява невероятна игра на различни текстури, редувайки хрупкаво тесто с мек крем и съчетавайки пресни плодове и маслена сметана.

Не забравяйте да се съобразите и със сезона!

Някои от традиционните рецепти се приготвят само по определени празници, така че ако се намирате във Франция по това време, не пропускайте да ги опитате! Кралската галета (галет де роа) се приготвя по Богоявление и има много специфичен вкус, като съчетава пандишпан с многолистно тесто. Сервира се топла и вътре в нея се намира фав (малка фигурка, например Астерикс/Обеликс), който играе същата роля както парата в коледната пита в България.

*

Открийте и Гид за начинаещи из света на френските сирена!