Градът на срутените черкви

  • Градът на срутените черкви
    Градът на срутените черкви

В отдалечената североизточна част на Турция, на около 45 км от град Карс, се намират останките от около 40 черкви, параклиси и мавзолеи. Някога този район бил славен град, наречен Ани.

Това била древната столица на средновековното Арменско царство, като се смята, че мястото е заселено през V в. от арменската династия Камсаракан.

Тогава Ани започнал да се разширява своите предели, власт и богатство, като няколко века по-късно градът се превърнал във важен търговски център, засенчващ с величието си дори Константинопол, Багдад и Кайро.

През XI в. в града вече живеели повече от 100 000 жители. По време на своя най-добър период, градът бил известен като „градът на 40-те порти“ или „градът с 1001 черкви“. Времето на просперитет на Ани обаче приключило със смъртта на арменския владетел крал Гагик I.

Градът на срутените черкви


След това градът станал жертва на много нашествия. Първо било византийското, последвано от османското. Кюрдите и грузинците също нападнали Ани. Накрая през 1236 г. градът бил опустошен и напуснат от монголите.

Въпреки че Ани съществува още 600 години, неговото величие било безвъзвратно изгубено и той вече приличал на сравнително малък град. По времето, когато европейците открили града, той вече бил изоставен от почти цял век и били останали само руините от някогашните прекрасни сгради.

Днес най-видимите паметници за величието на някогашен Ани са останките от черквите. Може би най-известна е „Черквата на Спасителя”, която била завършена през 1035 г. и се отличавала с уникална архитектура. До голяма степен тя останала непокътната до 1955 г., когато цялата източна половина на църквата се срутила по време на буря.