Градовете, застрашени от потъване (част 1)

  • Градовете, застрашени от потъване (част 1)
    Градовете, застрашени от потъване (част 1)

Глобалното затопляне е проблем, който се превръща в централна тема на всяко международно събитие. 

Повишаването на температурите причинява множество проблеми. Айсбергите се топят с огромна скорост, а нивата на океаните и моретата се покачват. Това се превръща в проблем за ниско разположените крайбрежни градове. Те вече страдат от наводнения, а местните власти търсят варианти за справяне със ситуацията.

Причините за потъването на градовете са различни. Някои от тях са потърпевши от покачването на морското равнище, а други пък са жертва на прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема. Това кара земята под къщите да потъне.

Вижте кои са най-застрашените градове от потъване:

Джакарта, Индонезия

През лятото на тази година, наводнения заляха столицата на Индонезия – Джакарта. Градът потъва с близо 6,7 инча годишно поради прекомерното изпомпване на подземните води, което създава промяна в налягането и обема, което пък кара земята да потъне. Правителството одобри план, според който столицата ще бъде преместена на остров Ява, който се намира на 100 мили от сегашната.Това е с цел да се спаси 10-милионното население на града. Според данните, този ход ще струва близо 33 млрд. долара и ще отнеме около 10 години. Ако не бъде направен обаче, прогнозите са Джакарта да бъде под вода до 2050 г. 

Градовете, застрашени от потъване (част 1)

Венеция, Италия

Венеция, разбира се, също попада в тази класация. През 2003 г. Италия започна изграждането на 78 порти, които ще образуват бариера срещу наводненията. По първоначалните проекти, всичко трябваше да е готово до 2011 г., но сега е по-вероятно наводненията да бъдат овладяни чак през 2022 г. През 2018 г., когато портите все още не са били довършени, Венеция се изправя пред една от най-големите си катастрофи в своята история. Градът е залят от наводнение, което буквално блокира живота там.

Градовете, застрашени от потъване (част 1)