Ха Лонг Бей - застрашеното райско кътче на Виетнам

  • Ха Лонг Бей - застрашеното райско кътче на Виетнам
    Ха Лонг Бей - застрашеното райско кътче на Виетнам

Заливът Ха Лонг Бей е едно от най-красивите места във Виетнам – кристални води, пещери, бял мек пясък и омaйна флора...

В превод името на Ха Лонг Бей  означава заливът на спускащия се дракон, като той е включен списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и е доста популярна туристическа дестинация. 

В Ха Лонг Бей, намиращ се във виетнамската област Куанг Нин, има хиляди варовикови, карстови острови с различни размери и форми.Общият им брой възлиза на около 3000, като едва 1/3 от тях имат имена, някои от които доста забавни (Жаба, Слон, Петел, Лице, Изненада и Островът на чудесата). Всички те са покрити от гъсти джунгли, а на някои от тях има и огромни красиви пещери и езера. Двата най-големи острова са Туан Чау и Кат Бa, където живеят част от 1600-те местни от залива и има примамливи хотели и красиви плажове. Най-дивите, разбира се, са на малките безлюдни острови, където бихте се почувствали така, сякаш никога не е имало цивилизация.

Ха Лонг Бей - застрашеното райско кътче на Виетнам

Най-голямата пещера в залива е Ханг Дау Го, като в нея има множество сталактити, сталагмити и други образувания с причудливи форми. За жалост обаче, поради постоянно нарастващия брой туристи, мангровите гори и морската трева постепенно изчезват. На тяхно място се строят хотели, ресторанти и пристани за туристически корабчета. Освен това риболовът и туризмът в района застрашават кораловите рифове и стотиците видове, живеещи във водите на приказния виетнамски залив. Въпреки всичко обаче, мястото е вълшебно...