Вече сме ви разказвали за Виетнам – разкривали сме ви и нещата, които един пътешественик трябва да знае, и за няколко шантави факта, свързани с държавата.
Сега обаче подробно ще ви разкрием рецептата, начина на приготвяне и действието на един от главните специалитети, а именно руоу ран – змийско вино. То представлява стъкленица, в която сред оризово вино се разполага... цяла истинска змия.
Е, мъртва, разбира се.
Защо точно змийско?
Комикс-логиката „Изяж ме и ще вземеш силата ми“
Всички сме гледали анимационните филмчета, в които човек или животно изяждат нещо и моментално получават способностите, които то е имало преди да бъде изядено.
За да е атрактивно (по-точно апетитно) за изяждащия, очевидно бъдещият специалитет трябва да притежава желани способности и/или характеристики.
В Югоизточна Азия змията се отъждествява с дълголетие и мъдрост. Оттам: тази сила може да ни бъде предадена чрез изпиването на течност, в която е престояла отровна змия.
Да, точно така – руоу ран се прави не просто от змии, а от отровни змии!
Изобилие от влечуги в околността
Югоизточна Азия е едно от големите „находища“ на отровни змийски екземпляри, така че засега винарската индустрия във Виетнам не е поставена пред сериозни заплахи от недостиг на суровини.
„И ний сме дали нещо на света...“
Всеки народ се стреми да има поне едно отличително събитие/ястие/характеристика, с което да се прочуе и чрез което да привлича туристи от цял свят. Всяка култура е различна – съответно всяка е и интересна с нещо посвоему. Но и тук действа и принципа на Мечо пух – „Колкото повече – толкова повече“. Затова японците са си създали и фестивал на змийското вино, който се провежда в едно от селата в близост до столицата Ханай – село Ле мат.
По време на фестивала почти всяко семейство излага пред дома си стъкленици със змии. Колкото по-голяма и изпъстрена е змията, толкова привлекателна и търсена е цялата бутилка. Истината е, че повечето туристи си купуват атрактивните стъкленици не за да ги консумират, а за да не останат без интересен сувенир от Виетнам.
Тайни от кухнята
Начин и време на приготвяне
Главната кулинарна съставка е цялата змия, като задължително условие е тя да бъде силно отровна – за предпочитане – кобра. Тя трябва да се улови и умъртви. В подготовката са включени и гущери, скорпиони, насекоми и различни подправки, билки, корени, че дори и костенурки. След като специфичната смес е готова, се остава да отлежи на тъмно за няколко месеца.
Не само, че не е отровно...
Етанолът във виното неутрализира отровата, която е субстанция на протеинова основа.
... а е лечебно!
Освен, че се слави с антибактериалните си свойства, то действа сгряващо и отпускащо. Използва се и при лечение на различни прояви на ревматизъм, казват, че лекува и косопад. Най-популярно е обаче заради качеството си на мъжки афродизиак. По думите на местните след консумацията на специфичната напитка ще се сдобиете с такава полова мощ, че горко й на партньорката ви. А, и да не забравим – няма никакви странични ефекти.
Начин на комсумация - не си и помисляйте да „замезвате“!
Змийско вино не се пие като допълнение към някое ястие!
То се консумира единствено заради лечебните си характеристики и от бутилката се пресипва в малки чашки или в специални купички. Приемайте на малки глътки и в малки количества.
Убедихме ви да си купите една бутилка, макар и само като сувенир, но не сте открили изгодна оферта за Виетнам? Ще ви разочароваме, но в Европа и в САЩ тази напитка е забранена, тъй като за приготвянето й се убиват редица видове защитени (по техните територии) животни. За сметка на това офертите за почивка в Тайланд са доста повече, а от там със сигурност можете да си закупите това екстравагантно лечено питие. В Корея и в Япония приготвянето и разпространението на змийското вино също е напълно легално.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!