Хасково: забележителности за един уикенд

  • Хасково: забележителности за един уикенд
    Хасково: забележителности за един уикенд

История, архитектура и много красива природата - това са част от нещата, които ще ви привлекат в района на Хасково и заради, които ще поискате да се върнете отново!

Градът изобилства от красиви старинни сгради и къщи, в околностите му са запазени древни светилища, крепости и храмове.

Вижте какво можете да видите в и около Хасково в рамките на един уикенд. Приятни пътешествия!

Кирково училище   

Сградата на Кирковото училище впечатлява с изключителното изобилие от стенописи и интересна архитектура. Пред училището може да се насладите на невероятна градина със зелени асми, дълбок кладенец, чемшири с красиви форми и многобройни цветя. До 1952 г. училището е действало като такова, след което става седалище на Окръжния исторически музей. Към момента в Кирковото училище можете да видите изложба за Хасковските будители.

*

Регионален исторически музей

В регионалния исторически музей в Хасково се пазят над 120 000 културни ценности. Музеят отваря врати през 1929 г. В него са изложени колекции от праисторически, антични и средновековни предмети, а също така и етнографска сбирка.

*

Шишманова къща

Шишмановата къща е била собственост на един от най-богатите търговци в града - Христодул Вълчев Шишманов. Той е защитавал българските и християнските интереси пред турските власти. Днес в къщата се помещава експозицията "Домашни занаяти в Хасковския край", сред които: обработката на вълна, тъкачеството, сученето на коприна и преденето на памук.

Хасково: забележителности за един уикенд

*

Паскалевата къща

Паскалевата къща е една от най-старите къщи в град Хасково. Построена е през първите десетилетия на XIX век. Представлява истински архитектурен шедьовър, в който има изложена и етнографска експозиция.

*

Монумент Света Богородица   

Монументът Света Богородица представлява статуя, величествено извисяваща се от Младежкия хълм над целия град. Тя изобразява покровителката на град Хасково - Света Богородица с Младенеца. Статуята е направена от полимер-бетон, висока е 14 метра и тежи 80 тона. Построена е върху 17-метрова основа, която крие под себе си параклис. През 2004 г. градът влиза в раздел Религия на Книгата на Гинес с най-високата статуя на Дева Мария с Младенеца в света.

Хасково: забележителности за един уикенд

*

Лесопарк Кенана
   
Лесопарк Кенана е най-големият парк на територията на община Хасково. Намира се североизточно от града. Основната му част е заета от дървета от различни дървесни видове. На територията на парка има доста хотели, места за хапване, басейни, детски кът, лятно кино, тенис кортове и спортни съоръжения. В лесопарк Кенана е разположен и зоопаркът на град Хасково.

*

Асенова крепост - с. Клокотница

Разстояние от Хасково: 5 км

Втората Асенова крепост след тази край Асеновград се намира до село Клокотница. Смята се, че при нея се е състояла битката на 9 март 1230 г., в която цар Иван Асен II побеждава войските на византийския император Теодор Комнин. От крепостта не е останало почти нищо освен част от средновековните зидове, но гледката от хълма е много красива. До Асеновата крепост може да се стигне по маркирана екопътека.

*

Църква "Успение Богородично" (Узунджовската църква)

Разстояние от Хасково: 14 км

Църквата "Успение Богородично" се намира в село Узунджово и е известна още като Узунджовската църква. Тя е най-голямата селска църква в България. Тя комбинира по уникален начин части от християнството и исляма. Издигната е като християнски храм, но през 1593 г. е била срината от Османската империя. На същото място е построена джамия, чийто централен вход е запазен и до днес. В началото на XX век, когато мястото е отново на българска територия, джамията отново е превърната в църква.

Хасково: забележителности за един уикенд

*

Древнотракийско светилище на нимфите

Разстояние от Хасково: 14 км

Древното тракийско светилище на нимфите се намира на около 600 м. югоизточно от село Каснаково. То е изградено в началото на желязната епоха на върха на древен култов център, включва много сгради и амфитеатър. Според един от намерените надписи, светилището е издигнато от тракийски ветеран от римската армия и неговата съпруга като почит на водните нимфи и Афродита. Местните хора вярват, че водите на извора имат лечебни способности. Това е едно от най-добре съхранените тракийски светилища в България.

*

Александровската гробница

Разстояние от Хасково: 19 км

Уникална тракийска гробница датира от IV в.пр.Хр. Предназначението ѝ било да даде последен приют на някой от тракийските владетели, чието име остава тайна за нас. Със своите стенописи и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Уникалните стенописи на Тракийската гробница имат изключителна художествена стойност.

*

Тракийски култов комплекс Гарваница   

Разстояние от Хасково: 20 км

Тракийският култов комплекс Гарваница се намира близо до село Горно Брястово. Той е на 569 метра надморска височина в планинския рид Мечковец, в Източните Родопи. По целия хълм могат да се видят скални образувания с издълбани голям брой жертвеници, менхири, улеи, скални изсичания и други сакрални обекти. На върха има пилон с българското знаме и площадка с пейки.

*

Каменните гъби 

Разстояние от Хасково: 23 км

Природният феномен Каменните гъби се намира край село Бели пласт. Според легендата, каменните гъби са четирите красиви дъщери на местен въглищар, пленени от орда нашественици и посечени от тях при опита си за бягство. Местността е защитена и на нейната територия може да се наблюдават интересни видове птици като: египетски лешояд, канарче, лястовица и други. Мястото е подходящо за разходка, скално катерене или пикник.

Хасково: забележителности за един уикенд

*

Кромлех при Долни Главанак   

Разстояние от Хасково: 45 км

Кромлехът е мегалитно съоръжение с култово предназначение. Намира се край село Долни Главанак, община Маджарово. Изградено е от големи каменни блокове, които са подредени в кръг. Археологическо проучване показва, че кромлехът е изграден около VIII-VI век пр. Хр. и е функционирал през доста дълъг период, тъй като край него са открити артефакти от Средновековието. 

***