Храни, които да избягвате, когато пътувате в чужбина

  • Храни, които да избягвате, когато пътувате в чужбина
    Храни, които да избягвате, когато пътувате в чужбина

Всяко пътуване крие своите рискове. Най-често те са свързани с храната, която консумираме, когато сме напът. Винаги е вълнуващо да опитаме от местната кухня на определена държава, но винаги трябва да бъдем внимателни какво точно консумираме, за да избегнем хранително натравяне.

Ето някои видове храни, които е най-добре да избягвате и препоръки, които да вземете предвид, за да можете да се насладите на почивката си без инциденти:

Непакетирани пресни плодове и зеленчуци: Това може и да ви звучи странно, но истината е, че те могат да бъдат замърсени с бактерии, вируси или паразити. Винаги мийте ръцете си старателно преди ядене и избягвайте да ядете плодове с кора, която не можете да обелите.

Непастьоризирано мляко и млечни продукти: Тази препоръка важи дори и за града, в който живеете. Но все пак трябва да знаете, че тези продукти могат да съдържат вредни бактерии като E. coli, Salmonella или Listeria. Изберете пастьоризирани варианти.

Сурови или недостатъчно сготвени меса: Уверете се, че месото е добре приготвено, преди да консумирате. Избягвайте да ядете суши, приготвено със сурова риба, освен ако не сте сигурни в източника.

Рохки яйца: Яйцата трябва да се готвят старателно, за да убият бактериите. Избягвайте храни, които използват сурови яйца, като някои сосове или десерти.

Чешмяна вода: Пиенето на чешмяна вода в страни с лоша канализация може да доведе до сериозни заболявания. Винаги избирайте бутилирана вода, особено когато се намирате на някоя екзотична дестинация като Бали.

Неизмити ръце и прибори: Приборите, с които се храним също са от съществено значение, както и чистотата на нашите ръце. Винаги мийте ръцете си старателно със сапун и вода, особено преди хранене. Използвайте хартиени салфетки или мокри кърпи за еднократна употреба, за да избегнете замърсяване.

Улична храна: Въпреки че тези храни могат да бъдат вкусни, те могат също така да представляват риск от замърсяване. Ако решите да опитате, изберете щандове, които изглеждат чисти и имат голям поток от клиенти. Често местното население не е критерий, тъй като то е свикнало с определени храни и начин на приготвяне, докато вие не сте. Така че се оглеждайте за места, на които се хранят повече туристи.

Не забравяйте, че дори и с повишено внимание, все още можете да получите хранително отравяне. Ако почувствате симптоми като стомашно разстройство, треска или главоболие, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.