Интересни факти за Мавритания

  • Интересни факти за Мавритания
    Интересни факти за Мавритания
  • Интересни факти за Мавритания
    Интересни факти за Мавритания
  • Интересни факти за Мавритания
    Интересни факти за Мавритания

Цялото официално име на Мавритания е Ислямска република Мавритания, е държава в северозападна Африка. Граничи с Алжир на североизток, Западна Сахара на север и северозапад, Мали на изток и югоизток, Сенегал на югозапад, и Атлантическия океан на запад. Страната носи своето име от древното берберско царство Мавритания. Столица и най-голям град в страната е Нуакшот.

Малко се знае за Мавритания, може би, защото не е толкова популярна африканска дестинация, като други страни от този континент, но все пак има какво да се каже и за нея.

Интересни факти за Мавритания
Снимка: pixabay.com

Ето някои факти за страната, които може би не знаете:

1.Мавритания е на 28-о място по големина в света. Площта на страната е приблизително колкото тази на Египет. Теренът е почти изцяло пустинен, на места с каменисти възвишения и скали.

2.Най-високият връх е Кедиет Иджил, с височина от 915 м над морското равнище.

3.Най-ниската точка е басейнът на соленото езеро Себкхет Те-н-Дгхамча – 5 метра под морското равнище.

4.Североизточните пустинни райони са познати под името Ел Джуф (пуст ъгъл). Единственото селище там е Шега, което няма постоянно население.

5.Природните ресурси на страната включват желязна руда, гипс, медна руда, фосфати, диаманти, злато и нефт.

6.Мавританската история може да се проследи назад чак до 3 век след Христа, когато берберите саханджа от Северна Африка се преместват на юг, последвани от арабите през 7 – 8 век.

7.До 15 век местните народи стават жертва на вторично арабско нашествие.

8.През 1920 г. Мавритания е обявена за колония на Франция; от 1946 – за „задморска територия“.

9.Повече от 80% са маври – народ със смесен арабско-берберски произход, живеещ в северните и централни райони на страната.

10.Официалният език е арабският, въпреки че населението основно говори на негов местен бедуински диалект – хасания. Широко разпространен е и френският език.

11.Почти 100% от населението изповядва сунитски ислям.

Интересни факти за Мавритания
Снимка: pixabay.com

12.Основните икономически отрасли са скотовъдството, риболовът и най-вече добивът на желязо, чийто износ допринася за близо 50% от приходите на Мавритания. Отглеждат се едър рогат добитък, овце, кози и камили. В оазисите се отглеждат финикови палми.

13.Изнасят се желязна руда, риба и рибни продукти, и в по-малка степен злато. Внасят се продукти на тежкото машиностроене, транспортно оборудване, строителни материали, потребителски стоки.

14.Мавритания и до днес остава единствената държава в света, в която властите не преследват робовладелците. На хартия робството беше премахнато тук през 2007 г. (а преди това през 1980 г.), но на практика около 20% от населението на цялата страна са лишени от права роби.

15.Една от най-старите джамии в света се намира в Мавритания.

16.Единствената река в Мавритания, която не пресъхва през лятото, в сухия сезон – Сенегал. Всички останали реки са сухи русла през летните месеци.

17.Граничи с три държави и една частично призната държава, Западна Сахара. Някога част от Западна Сахара е принадлежала на Мавритания, но властите на тази страна признават независимостта на тези земи.

18.В периода от 1978 до 1984 г., само за 6 години са извършени 4 военни преврата със смяна на властта.

19.Мавритания има население от 4,6 милиона.